Magyar gazdaság

Venezuela olajjal enyhítene a krízisén

A venezuelai kormány az olajtermelés növelése révén befolyó plusz összegek felhasználásával kíván enyhíteni a gazdasági és szociális válságon.

Manuel Quevedo venezuelai alelnök, aki egyben az olajipari minisztériumot is vezeti, azt mondta vasárnap, hogy az ország olajtermelése ismét közelít a napi 1,9 millió hordóhoz. Nem hivatalos adat szerint a dél-amerikai ország decemberi olajtermelése 16 éves mélypontra, napi 1,7 millió hordóra esett a novemberi 1,834 millió hordóról. Venezuela olajtermelése 2014 nyarán, amikor a kőolaj ára 100 dollár fölött járt hordónként, napi 2,3 millió hordó volt.

Manuel Quevedo venezuelai alelnök
Forrás: AFP

A venezuelai kormány tervei szerint az idei átlagos olajtermelés napi 2,4 millió hordó lesz.

A venezuelai alelnök elmondta, hogy továbbra is érvényes az a terv, amely szerint napi 6 millió hordóra növelik az olajtermelést, amit még a korábbi államfő, Hugo Chávez tűzött ki célul. Szakértők szerint ehhez rengeteg pénzre, főleg külföldi forrásra lenne szüksége a már jelenleg is gyakorlatilag fizetésképtelen, 150 milliárd dolláros adósságot nyögő országnak.

A dél-amerikai ország a világ legnagyobb ismert kőolajkészletével rendelkezik, a térség legnagyobb olajtermelője, a világ tízedik legnagyobb olajexportálója. Az olajágazat adja Venezuela devizabevételének nagyobbik részét.

A kőolaj éveken át tartó nyomott ára azonban kikezdte a venezuelai költségvetést, a kormány pedig rossz válaszokat adott a kihívásokra, ezért mára romokban hever az ország gazdasága.

Az országban tavaly 2600 százalék fölötti volt az infláció . Venezuela pénzügyi gondjait jól tükrözi, hogy január elején ismét nem rendezte hozamtartozását egyik kötvénye után és ezzel a venezuelai kormány és a PDVSA állami olajipari cég összesen már 1,28 milliárd dollár kifizetésével maradt el.

A dél-amerikai országnak idén 9 milliárd dollár adósságot kell rendeznie, míg az devizatartaléka 9,770 milliárd dollár volt tavaly novemberben.

olajtermelés kőolaj Venezuela
Kapcsolódó cikkek