Magyar gazdaság

Enyhén visszavett a tempóból az euróövezet feldolgozóipara

Rekordközelben maradt, de kis mértékben visszaesett januárban az euróövezeti feldolgozóipari BMI a decemberi, húszéves csúcsot jelentő eredményhez képest – írta a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet csütörtökön.

Lassult, de így is rekordközeli szinten maradt januárban az euróövezet feldolgozóipari teljesítményének növekedését jelző BMI-mutató (beszerzésimenedzser-index) a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet csütörtökön ismertetett felmérésében.

Januárban, az előzetessel megegyező, 59,6 pontra gyengült a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) végleges értéke a decemberi 60,6 pontról. A decemberi mutató a legmagasabb volt a felmérések 1997-es kezdete óta.

Eltérően alakult a januári feldolgozóipari BMI az euróövezeten belül. Így például Hollandiában a mutató rekordszintre emelkedett, Görögországban 123 hónapos, Olaszországban pedig 83 hónapos csúcsra nőtt, miközben Németországban, Ausztriában és Írországban 3 hónapos mélypontra került.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

A kínai ipari export növekedési ütemének a csökkenése visszahúzta a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexet (BMI) januárban, de a mutató stabilan lecövekelt a növekedést jelző tartományban – közölte a kínai statisztikai hivatal. A szolgáltatási BMI ellenben továbbemelkedett.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek