Magyar gazdaság

Kevesen gondolnak a nyugdíjra, de aki takarékoskodni kezd, az biztosabban áll

A megtakarítással rendelkezők körében a biztonsági tartalékképzés mellett a nyugdíjcélra takarékoskodnak leginkább az emberek. Ugyanakkor nagyot ugrott a lakásfelújításra és a gyermekek taníttatására takarékoskodók aránya – mondta el Kuruc Péter, a K&H Biztosító életbiztosítási divizióvezetője a K&H Biztos Jövő kutatás legutóbbi felmérésének eredményeit ismertetve.

Az átlagpolgárok átlagosan 151 ezer forintos nyugdíjat tartanak szükségesnek a nyugodt időskorhoz, ezen belül a főváros környékieknél 161 ezer forint az a szint, amivel elégedettek lennének. A Nyugdíjfolyósító adatai szerint az átlagnyugdíj 124 278 forint volt tavaly – ez az átlagbérek 64,3 százaléka. A két szám közötti durván 20 ezer forintos eltérés már láthatóvá teszi a nyugdíjproblémákat, s komoly figyelmeztetés, hogy a fiatal válaszadók körében a legnagyobb azok aránya, akik úgy vélik, semmilyen állami nyugdíjat nem kapnak – 78 százalék körükben ez a válasz -, bár az is érdekes, hogy a mai 50-esek is úgy vélik, hogy nyugdíjas korukra az állami nyugdíjrendszer „összeomlik”, azaz nem lesz képes még azt a színvonalat sem biztosítani, amit jelenleg.

A nyugdíj-előtakarékossághoz való hozzáállás tekintetében az, hogy a fiatalok még nem gondolnak az időskorra,

még akár érthető is Kuruc Péter szerint, ám az, hogy a legtöbb válaszadó – kortól függetlenül – úgy gondolja, hogy a mellett dolgozni fog, már kérdéseket vet fel. A megkérdezettek 24 százalékának semmilyen nyugdíjcélú megtakarítása nincs, ám a 30 év felettiek 57 százalékának maximum 3 hónapra elegendő tartaléka van, s csak 27 százalék az, akiknek 6 hónapnál több ideig biztosítja a megélhetést a félretett pénz. Ugyanakkor a szemléletmód is visszaköszön: akiknek van nyugdíjcélú megtakarítása, azoknak átlagosan 14 hónapra elég a megtakarítása.

Forrás: AFP

A válaszadók átlagosan 31 éves korban tartják fontosnak, hogy elkezdjenek a nyugdíjcélra takarékoskodni, miközben a valóság az, hogy az emberek 43 éves kor felett állnak neki a nyugdíjcélú takarékosságnak. A megkérdezettek 26 százaléka szerint a jövedelem 6-10, ötödük szerint 11-15 százalékát kellene nyugdíjcélra félretenni. Érdekes, hogy a már megtakarítók körében a 10 százalék elegendő, míg az öngondoskodást még csak tervezők 21 százalékos arányt prognosztizálnak – vélhetően ez is akadálya annak, hogy belekezdjenek. Az érintettek 78 százaléka szerint havonta 10-20 ezer forint félretételére volna szükség.

Ami komoly gond, hogy a nyugdíjcélú megtakarítással még nem rendelkezők között mindössze 7 százalék, akik egyértelműen szeretnének a jövőben ilyen irányba indulni, s 58 százalék az, aki továbbra is elzárkózik ettől a lehetőségtől.

előtakarékosság K&H biztosító nyugdíj biztosítás Kuruc Péter
Kapcsolódó cikkek