Magyar gazdaság

Pengeélen táncolunk fenntartható gazdasági stabilitás nélkül

Csak forintban adósodjon el Magyarország, és meg kell finanszírozni olyan növekedési alrendszereket, mint az oktatás, egészségügy, szociálpolitika, különben nem fenntartható az ország gazdasági stabilitása – mondta Pogátsa Zoltán, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense a Világgazdaság konferenciáján.

A egyik fontos alapeleme a tőke. Olcsó tőke akkor érhető el, ha a világgazdaságban likviditás bőség van – tehát fontos a nemzetközi környezet. Fontos továbbá, hogy a magyar gazdaság eladósodottsága alacsony legyen, ez úgy érhető el, ha a költségvetés fenntartható módon egyensúlyban van évről évre – hangsúlyozta Pogátsa. Néha elhangzik, hogy pluszos költségvetést kellene produkálni, de ez azt jelentené, hogy a magángazdaságoktól von el forrást a központi költségvetés.

Pogátsa Zoltán, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense a Világgazdaság konferenciáján
Fotó: Kallus György

Az sem mindegy, hogy milyen valutában adósodik el egy ország. Külföldi valutában eladósodni veszélyesebb, ezért került nagy gondba Görögország, és ezért nincs bajban Japán.

A másik kulcsfontosságú elem a gazdasági növekedés szempontjából a munkaerő. Ezen a téren akkor érhető el növekedés, ha minél többen dolgoznak minél magasabb hozzáadott értéken és minél hatékonyabban. A közmunkaprogram ebben nem segít, mert valójában egy eltartotti program. Pogátsa szerint ez egy értelmetlen rendszer, amivel a program résztvevői is nagy vesztesek. A nyugaton dolgozóknak vannak hazautalásai (3%/GDP), de ezek után nem itthon fizetnek adót, TB-t, nyugdíjjárulékot.

A foglalkoztatás kulcsa a piacképes tudás. A vállalatok azokat az embereket keresik, akik tudnak, a cégek oda települnek, ahol van szakképzett munkaerő, ezért is fontos, hogy emelkedjen általánosan az emberek tudása. Ahhoz, hogy a munkaerő nőjön, tudást kell adni az embereknek.

Pogátsa Zoltán, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense a Világgazdaság konferenciáján
Fotó: Kallus György

A tőke és a munkaerő mellett szükség van néhány soft változóra is, mint például a technológia, tudás és együttműködés – ezeket is mind az iskolarendszertől kell, hogy megkapja az ember. Szükség van kutatást és fejlesztést végző intézményekre. A magasabb béreknek van egy olyan visszacsatolása, hogy többet fektetnek tanulásba a nagyobb keresettel rendelkezők, a megszerzett tudás tovább növeli a piaci értéküket. Kell még kiszámíthatóság és korrupciómentesség is.

Az EU átlagnál arányaiban 1,5 százalékkal költünk kevesebbet oktatásra, 1 százalékkal átképzésre, 2,5 százalékkal egészségügyre, 5 százalékkal szociálpolitikára. A felzárkózáshoz éppen többet kellene költeni arányosan ezekre.

Pogátsa szerint valódi munkahelyekre van szükség, amelyek itthon vannak, és nem EU-s és állami forrásokkal vannak kitömve. A fenntartható stabilitás lényege, hogy csak forintban adósodjon el Magyarország, meg kell finanszírozni a fent említett növekedési alrendszereket, úgy mint az oktatást, az egészségügyet, a szociálpolitikát.

képzés szociálpolitika munkaeró VG-konferencia versenyképesség adósság Pogátsa Zoltán oktatás
Kapcsolódó cikkek