Magyar gazdaság

A vártnál nagyobb inflációs adat érkezett Amerikából, esnek a piacok

Januárban a piaci várakozásoknál nagyobb mértékben nőttek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics szerdán közzétett adatai szerint. A hírre eséssel reagáltak a piacok, New York veszteséggel kezdte a kereskedést.

Januárban szezonális kiigazítással 0,5 százalékkal emelkedtek havi bázison a fogyasztói árak az Egyesült Államokban a decemberi 0,2 százalék emelkedés után

– közölte honlapján az intézet. Az egy évvel korábbihoz képest januárban 2,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, hasonlóan a decemberi adathoz.

A piac kisebb áremelkedésre számított, a fogyasztói árindex havi bázison 0,3 százalékos, éves bázison 1,9 százalékos növekedését várta januárra. Januárban az energiaárakat leszámítva 1,8 százalékkal nőttek éves bázison a fogyasztói árak, míg az energiaárak 5,5 százalékkal emelkedtek.

Estek a piacok a hírre

A hírre eséssel reagáltak a piacok, hirtelen megtört a DAX egész napos felívelő trendje is és az amerikai határidős piacon is esni kezdtek a részvényárak, az amerikai államkötvényhozamok pedig négy éves csúcsra emelkedtek.

Az amerikai fogyasztói árak vártnál nagyobb erősödése ugyanis újra felélesztette a befektetők félelmét, hogy az egyre javuló munkaerőpiaci helyzet és az állami kiadások növekedése következtében emelkedő miatt a Federal Reserve (Fed) – az amerikai jegybank szerepét ellátó intézmény – is agresszívebb kamatemelésbe kezd.

Ez a befektetők szerint lelassítaná a gazdasági növekedést. A Fed erre az évre három kamatemelést tervezett, amelyek közül az első márciusban várható.

Veszteséges tőzsdekezdés New Yorkban

A keddi pozitív zárás után a vártnál nagyobb januári inflációs adatok és a kiskereskedelmi forgalom csökkenésének a hatására nagy indexcsökkenéssel indult a kereskedés szerdán az amerikai értékpapírpiacokon. New Yorkban a kereskedés kezdetén

  • a DJIA-30 index 0,44 százalék,
  • az S&P-500 index 0,62 százalék,
  • a Nasdaq Composite index 0,45 százalék
  • veszteséget mutatott.

    Olaj, arany, dollár

    Az olaj ára csökkent, az amerikai piaci kezdéskor a WTI nyersolaj ára 1,30 százalékkal állt alacsonyabban a globális kereskedelemben hordónként 58,42 dolláron, a Brent ára pedig 0,94 százalékkal 62,13 dollárra csökkent.

    Az arany ára alig változott, 0,08 százalékkal unciánként 1331,50 dollárra emelkedett a határidős piacon legközelebbi szállításra.

    A dollár erősödött, az eurót 0,37 százalékkal jegyezték gyengébben 1,2306 dolláron.

    USA infláció tőzsde statisztika
    Kapcsolódó cikkek