Magyar gazdaság

Viszik a GE-fényforrásüzletág nagyját

Jörg Bauerhez, a GE Hungary korábbi elnökéhez kerülhet a GE fényforrásüzletágának jelentős hányada, öt magyarországi gyár több mint négyezer dolgozóval.

A General Electric (GE) korábbi magyarországi elnöke, Jörg Bauer cége veszi meg a GE európai, közel-keleti, afrikai és törökországi (EMEAT) fényforrásüzletágát, valamint globális autólámpa-üzletágát. A cég Tungsram néven működik tovább. Az amerikai cég tájékoztatása szerint a tervezett adásvétel keretében a GE több mint négyezer, döntően magyarországi munkavállalót, öt magyarországi gyárat, valamint régiószerte kereskedelmi irodákat és egyéb ingatlanokat adna át a vevőnek – írta az MTI. Ehhez a vállalathoz tartozik a fényforrásüzletág Budapesten működő európai, közel-keleti, afrikai és török regionális üzleti központja is.

Az említett öt gyár a Budapesti Fényforrásgyár, a Nagykanizsai Fényforrásgyár és Logisztikai Központ, a Kisvárdai Halogén- és Autólámpagyár, a Zalaegerszegi Alkatrészgyár, valamint a Hajdúböszörményi Alkatrészgyár. A tervezett értékesítés része a GE fényforrásüzletágának teljes EMEAT regionális szervezete, beleértve a kereskedelmi területet, a disztribúciós megállapodásokat, a fényforrás- és alkatrészgyárakat, a telephelyeket és a munkavállalókat, továbbá a vállalat globális autólámpa-üzletágának kereskedelmi szervezetét és gyártókapacitásait.

A GE a magyarországi fényforrásüzletága termékeinek 99 százalékát exportálja
Fotó: Varga György

Az adásvétel – amelynek összegét üzleti titokként kezelik – 2018 közepéig több lépésben zárulhat le. A magyar szervezet és a telephelyek már április elejére átkerülhetnek a leendő új tulajdonoshoz. A tervezett tranzakcióval létrejövő csoport átmenetileg a GE Lighting márkanevet is használná, és csak később állna át a Tungsram névre. A közleményben emlékeztetnek, hogy a GE 1989-ben vásárolta meg a Tungsramot, amely „a legtöbb európai piacon több mint egy évszázadig egyet jelentett a világítással”.

Az ügylet lebonyolítása a helyi megállapodásoktól függ, ahol szükséges, a GE az adott ország előírásainak megfelelően konzultál a munkavállalók képviselőivel az aláírás előtt. Az új tulajdonos az EMEAT régió jelenlegi vezetőivel tervezi az új vállalat irányítását.

A GE fényforrásüzletága az EMEAT régióban hagyományos fényforrásokat és LED-lámpa­tes­teket forgalmaz nagy- és kiske­reskedő partnerein keresztül kereskedelmi vevőinek és végfelhasználóinak. A GE hatvan éve az autólámpa-piac vezető szereplője, a gépjárművekben használatos fényforrások teljes skáláját kínálja, a vállalat autólámpáit Magyarországon gyártják és a világ minden táján értékesítik. A GE a magyarországi fényforrásüzletága termékeinek 99 százalékát exportálja.

A GE 2017-ben jelentette be, hogy a fényforrásüzletág, valamint a Current üzletág eladását tervezi, mivel ezek helyett az alaptevékenységére kíván koncentrálni. A GE a fényforrásüzletág mostani adásvétellel nem érintett elemeit, valamint a Current üzletágat külön tranzakcióban kínálja megvételre.

Az Eximbank tovább segít

Mivel az új vállalat önállóan is jelentős exportőr maradna, a tervezett tulajdonosváltás után az Eximbank továbbra is támogatná a vállalat működését. A folyamatos, zökkenőmentes átmenet érdekében az új tulajdonos is számíthatna a bank exporthitelkeretére – áll a közleményben.

GE fényforrás Tungsram
Kapcsolódó cikkek