Magyar gazdaság

A gigászok sem úszhatják meg a digitális adót

A digitális gazdaságban keletkezett forgalom megadóztatásának árnyoldalaira, az iparvállalatok adóterheinek a növekedésére figyelmeztetett kedden Berlinben a német feldolgozóipari vállalatok képviseleti szerve, a BDI igazgatója.

Joachim Lang, a BDI (Bundesverband der Deutschen Industrie e. V.) igazgatója kifejtette, hogy hátrányos következményei lehetnek a termelőiparra nézve az Európa Bizottság javaslatának a digitális gazdaságban keletkező forgalom megadóztatására.

A feldolgozóipari vállalatok képviseleti szerve szerint a digitális gazdaság megadóztatása növelné az iparvállalatok adóterheit.

Forrás: AFP

A német iparvállalatok egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek üzleti modelljük, szolgáltatásaik és működési folyamataik digitalizálására, a digitális gazdaságban keletkező forgalom megadóztatása így többlet adóterhet róna rájuk – mondta a BDI igazgatója.

Az Európai Bizottság három százalék áfát tervez kivetni az Európában működő digitális cégek forgalmára azzal a céllal, hogy az egyes országokban adóztatható

jogi személyként be nem jegyzett olyan nagy nemzetközi konszernek, mint a Google vagy a Facebook se tudják elkerülni az adófizetést, holott gyakorlatilag minden országban állítanak elő hozzáadott értéket.

Ezzel a kérdéskörrel foglalkozik a G20 pénzügyminisztereinek Buenos Aires-i tanácskozása is.

EU digitális adó Google Facebook
Kapcsolódó cikkek