Magyar gazdaság

Ez a franciák új biznisze

Franciaország egyik kisvárosában, Dole-ban, működik egy üzem, amely rovarokból gyárt fehérjedús lisztet.

Franciaország egyik kisvárosában, Dole-ban, működik egy üzem, amely rovarokból gyárt fehérjedús lisztet, és megkérdőjelezhetetlenül környezetbarát – számolt be a hvg.hu. A környezettudatos gyárat egy nemrég alapított startup cég hozta létre, amelynek neve: Ynsect (A francia insect szóból származik, magyarul: rovar).

Szigorúan védett technológiai eljárások alapján, szkarabeusz bogarakból gyártják a lisztet, és az évi termelésük már most 400 tonna.

A kis cég ennél azonban sokkal többre vágyik, ezért egy nagyobb üzem kialakítását tervezik, amely ötvenszeresére, évi 20 ezer tonnára növelné a rovarliszt termelését.

Macska- és kutyaeledelhez már nagyon régóta használják ezt az alapanyagot, így egy biztos piacuk, már egészen biztos, hogy lesz, akár nagy mennyiségben is.

Úgy tűnik, a franciák ráfeküdtek a rovarliszt készítésre, ugyanis Vosges megyében már több esztendeje működik egy üzem, amely évi 180 kilogramm tücsöklisztből készült tésztafélét – többek közt makarónit, spagettit – ad el.

Az 2017 júliusában engedélyezte hivatalosan a haltenyésztésben a rovarlisztből származó táplálék alkalmazását. Addig csak a horgászok használhatták csaliként az ilyen anyagokat.

 

rovarliszt startup Franciaország
Kapcsolódó cikkek