Franciaország egyik kisvárosában, Dole-ban, működik egy üzem, amely rovarokból gyárt fehérjedús lisztet, és megkérdőjelezhetetlenül környezetbarát – számolt be a hvg.hu. A környezettudatos gyárat egy nemrég alapított startup cég hozta létre, amelynek neve: Ynsect (A francia insect szóból származik, magyarul: rovar).
Szigorúan védett technológiai eljárások alapján, szkarabeusz bogarakból gyártják a lisztet, és az évi termelésük már most 400 tonna.
A kis cég ennél azonban sokkal többre vágyik, ezért egy nagyobb üzem kialakítását tervezik, amely ötvenszeresére, évi 20 ezer tonnára növelné a rovarliszt termelését.
Macska- és kutyaeledelhez már nagyon régóta használják ezt az alapanyagot, így egy biztos piacuk, már egészen biztos, hogy lesz, akár nagy mennyiségben is.
Úgy tűnik, a franciák ráfeküdtek a rovarliszt készítésre, ugyanis Vosges megyében már több esztendeje működik egy üzem, amely évi 180 kilogramm tücsöklisztből készült tésztafélét – többek közt makarónit, spagettit – ad el.
Az Európai Unió 2017 júliusában engedélyezte hivatalosan a haltenyésztésben a rovarlisztből származó táplálék alkalmazását. Addig csak a horgászok használhatták csaliként az ilyen anyagokat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.