Franciaország egyik kisvárosában, Dole-ban, működik egy üzem, amely rovarokból gyárt fehérjedús lisztet, és megkérdőjelezhetetlenül környezetbarát – számolt be a hvg.hu. A környezettudatos gyárat egy nemrég alapított startup cég hozta létre, amelynek neve: Ynsect (A francia insect szóból származik, magyarul: rovar).
Szigorúan védett technológiai eljárások alapján, szkarabeusz bogarakból gyártják a lisztet, és az évi termelésük már most 400 tonna.
A kis cég ennél azonban sokkal többre vágyik, ezért egy nagyobb üzem kialakítását tervezik, amely ötvenszeresére, évi 20 ezer tonnára növelné a rovarliszt termelését.
Macska- és kutyaeledelhez már nagyon régóta használják ezt az alapanyagot, így egy biztos piacuk, már egészen biztos, hogy lesz, akár nagy mennyiségben is.
Úgy tűnik, a franciák ráfeküdtek a rovarliszt készítésre, ugyanis Vosges megyében már több esztendeje működik egy üzem, amely évi 180 kilogramm tücsöklisztből készült tésztafélét – többek közt makarónit, spagettit – ad el.