Magyar gazdaság

Óva int a kereskedelmi háborútól a WTO

A globális kereskedelem erős növekedésére számít a Kereskedelmi Világszervezet (WTO), bár tart attól, hogy az utóbbi években tapasztalt lendület megtörhet, ha a protekcionizmus tovább erősödik és kiélezi a kereskedelmi feszültségeket.

A multilaterális szervezet Genfben szerdán kiadott szokásos éves jelentésében jelentősen javította fél évvel korábbi előrejelzését, így immár arra számít, hogy

idén 4,4 százalékkal, jövőre pedig 4 százalékkal bővül a

Tavaly 4,7 százalékkal nőtt a globális 2011 óta a leggyorsabb ütemben, ami főleg konjunkturális tényezőknek, különösen a beruházások és a fogyasztás növekedésének, köszönhető.

A WTO szakértői tavaly ősszel még úgy számoltak, hogy 2017-ben 3,6 százalékkal, 2018-ban pedig 3,2 százalékkal bővül a globális kereskedelem. Ezúttal már a 3,1 és 5,5 közötti sávban adták meg a világkereskedelem növekedésének idén várható ütemét, azaz jócskán javítottak a szeptemberben előrejelzett 1,4 és 4,4 százalék közötti sávok határain is.

Roberto Azevedo, a WTO főigazgatója
Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Roberto Azevedo, a WTO főigazgatója a jelentést kísérő közleményében rámutatott, hogy

a kereskedelem erős növekedése kulcsfontosságú tényezője a növekedés és a gazdasági fellendülés fenntartásának, valamint a munkahelyteremtés támogatásának.

Leszögezte, hogy az eddig elért jelentős eredmények gyorsan veszélybe kerülhetnek, ha a kormányok restriktív kereskedelempolitikához folyamodnak, és különösen kezelhetetlenné válhat a helyzet, ha a szemet szemért elv érvényesül.

A világgazdaságnak a legkevésbé sincs szüksége a megtorlás ördögi körének kialakulására

- hangoztatta a főigazgató, hozzátéve, hogy a jelenlegi előrejelzés elkészítésének azzal számoltak, hogy a kormányok nem szélesítik ki drámai mértékben protekcionista intézkedéseiket.

Az Egyesült Államok és a Kína között egy hónapja kiéleződött kereskedelmi vitával kapcsolatban Azevedo kiemelte, hogy

politikailag egy kereskedelmi háború előfeltételei kialakultak, de technikai értelemben még nem vagyunk ott, ugyanis egy sor bejelentett intézkedést még nem léptettek hatályba.

Bizonyos jelek azonban arra utalnak, hogy a feszültség fokozódása már rontotta a vállalatok bizalmát, és befolyásolt befektetési döntéseket.

A főigazgató szerint súlyosak a kockázatok, mivel a legnagyobb gazdaságok kereskedelmi kapcsolatainak megroppanása megtörheti az utóbbi éveket jellemző erős fellendülést, ronthatja a foglalkoztatást és „az egész világra kiterjednek a hatások”.

A WTO elemzői felhívták a figyelmet arra is, hogy a „kereskedelemellenes érzet” és a protekcionista gazdaságpolitika előretörése mellett veszélyt jelenthet a világkereskedelemre például az is, ha az egy vagy több országban váratlanul felpörög. Ez arra kényszerítheti a monetáris politikát alakító hatóságokat, hogy hirtelenül emeljenek kamatot, ami a lassulását vonná maga után.

Egyesült Államok protekcionizmus WTO kereskedelmi háború Kína globális kereskedelem
Kapcsolódó cikkek