Magyar gazdaság

Három „atomaláírás” Szocsiban

Több segítséget kapnak a hazai atomiparhoz kapcsolódó vállalatok a Roszatomtól, és újabb szerződéssel segíti a Rusatom Service a Paksi Atomerőmű működését, tevékenységét.

Három megállapodás született magyar partnerekkel a Szocsiban kedden záruló Atomexpón. Délelőtt Lenkei István, a Magyar Atomfórum Egyesület elnöke, a Paks II. Zrt. vezérigazgatója látta el kézjegyével azt a szándéknyilatkozatot, amely szerint kapcsolat, információcsere alakul ki a Roszatom és az Atomfórumot alkotó, mintegy negyven vállalat között. Az Atomfórum például szeretné, ha értesülne a Roszatomtól arról, ha annak megjelenik egy tendere. A tervek szerint az együttmüködés részeként a Roszatomnál illetve Magyarországon is szakmai programokat indulnak majd annak érdekében, hogy helyzetbe hozzák a hazai cégeket a Paks II. építésénél.

„Például régi álmunk egy olyan minikonferencia szervezése az atomfórumos vállalatoknak, amelyen tájékozódhatnak, hogy hogyan juthatnak alvállalkozói megbízásokhoz a beruházás során”

– válaszolt a Világgazdaságnak Lenkei István.

Fotós: Móricz-Sabján Simon

A kora délutáni két megállapodást magyar részről Hamvas István, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója írta alá. Tájékoztatása szerint az aláírást az a két, korábbi keretszerződés tette lehetővé, amelyet cége a Rusatom Service vállalattal kötött. Magyarázata szerint az eredeti erőműszállítóhoz tartozó Rusatom partner minden olyan műszaki kérdésben, eszköz, berendezés és alkatrész szállításában, amit az atomerőmű igényel.

„Lényegében egy olyan, erős támogatást kapunk a Rusatomtól, amilyenre minden erőműnek szüksége van”

– hangsúlyozta a vezérigazgató. Az egyik keretmegállapodás az „anyagok”, azaz berendezések vásárlására szól olyan esetekben, amikor a szállító az eredeti gyártó, így attól verseny nélkül juthatunk hozzá a szükséges csere alkatrészhez. A másik keretszerződés alapján műszaki problémák megoldása kapcsán köthető szerződés.

Lenkei István Paks II. Roszatom
Kapcsolódó cikkek