Magyar gazdaság

Milliárdos forgalmat generál az eurojackpot

Hetente közel 600 ezer euro­jackpot-szelvényt adnak fel Magyarországon, a játék a 30–50 éves férfiak körében a legnépszerűbb.

Egyre népszerűbb Magyarországon az eurojackpot, az idén eddig átlagosan heti 581 ezer alapjáték érkezett be, ami heti 383 millió, havi összesítésben pedig 1,53 milliárd forintos forgalmat generál – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a Szerencsejáték Zrt. sajtóirodája.

A kiemelkedően magas főnyeremény motiválja leginkább a játékosokat az állami játékszervező tapasztalatai szerint.

Főként azok szeretik az eurojackpotot, akik más számsorsjátékkal, így az ötös, a hatos vagy a skandináv lottóval is gyakran szerencsét próbálnak, de a 11-12 milliárd forintos vagy afeletti jackpot már az alkalmi érdeklődőket is megmozgatja.

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Az eurojackpot 2014. október 10-i hazai bevezetése óta a pénteki sorsolás már a 187. lesz, a várható főnyeremény bruttó 16,5 milliárd forint.

Az eddigi magyarországi csúcsnyeremény nettó 5,9 milliárd forint,

más milliárdos nyeremény még nem született, de 157-en már milliomosok lettek. A Szerencsejáték Zrt. kutatása alapján legnagyobb arányban a 30–50 év közötti férfiak játszanak, a többségük állandó számokat ikszel be, méghozzá olyanokat, amelyek a családtagjaikhoz köthetők.

A nemzetközi szervezésű játék 2012 márciusában indult Finnországban, ma tizennyolc országban játszható. Előbb ötven számból ötöt, majd pedig tíz pótszámból kettőt kell eltalálni. A játék várható főnyereménye minden héten legalább bruttó 10 millió euró, amelyet a részt vevő országok bármelyikében megnyerhetnek a játékosok.

A főnyereményre nem nagyobb, mint 1:95 millióhoz az esély. A nettó 5,9 milliárdos csúcsnyeremény azért is különleges, mert az ötös lottón soha senki nem szakított ekkorát. A hazai változatban 1993-ban vezették be a teljes halmozódást, de a rekord továbbra is a 2003-as 5,09 milliárd forintos főnyeremény, amely 2015-ben sem dőlt meg (5,04). A lottóötösre összehasonlításképp 1:44 millióhoz az esély.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Szerencsejáték Zrt. EuroJackpot lottó szerencsejáték
Kapcsolódó cikkek