Magyar gazdaság

Nyári diákmunkára júniustól lehet jelentkezni

Az idén nyáron már nemcsak a települési önkormányzatoknál és intézményeiknél, hanem mezőgazdasági- és vendéglátóipari vállalkozásoknál is dolgozhatnak diákok, legfeljebb napi 8 órában. A programra június elsejétől jelentkezhetnek a diákok a járási hivatalok foglalkoztatási osztályainál.

A Nemzetgazdasági Minisztérium 3 milliárd forintos támogatást nyújt az országos programokra; Csongrád megyében 130 millió forintból mintegy 850 tanuló foglalkoztatását segítik – jelezte lapunknak a Csongrád Megyei Kormányhivatal. A program 2013-ban indult. Míg akkor Csongrád megyében 551 diák vett részt a programban, a kifizetett támogatási összeg pedig 72,9 millió forint volt, addig tavaly már csaknem 1100 diák dolgozott, mintegy 108 millió forintos támogatás révén.

Fotó: Szabó Miklós

A kormányzati szándék továbbra is az, hogy mód nyíljon a fiataloknak a korai munkatapasztalat-szerzésre, emellett, persze, a családoknak kiegészítő forrást is jelent a nyári diákmunka. A munkáltatóknak is nagy segítséget jelent a fiatalok foglalkoztatása, mivel a nyári szabadságolások idejére ezzel a támogatott formával könnyebben tudják garantálni zavartalan működésüket.

A 16-25 év közötti, nappali tagozaton tanulók önkormányzati diákmunkájában legfeljebb napi 6 órás foglalkoztatáshoz nyújtható támogatás. Azok a diákok, akik szeretnének részt venni a programban, első lépésként a lakó,- vagy tartózkodási helyük szerint illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályát kell felkeresniük és kérni nyilvántartásba vételüket.

A diákok foglalkoztatása 2018. június 18-án kezdődhet, és augusztus 31-ig dolgozhatnak.

Csongrád megyében a diákok számos munkakörben dolgoztak tavaly nyáron, például kézbesítőként, parkrendezőként, takarítóként, de óvodákban, múzeumokban, könyvtárakban is munkálkodtak.

foglalkoztatottság NGM diákmunka nyár
Kapcsolódó cikkek