Magyar gazdaság

Óvatosan emelhet az inflációs pályán az MNB

Az elemzők a jegybanki 2,5 százalékos drágulásnál 0,1 százalékponttal nagyobb dinamikára számítanak.

A jelenlegi üzemanyagárak mellett a korábbi inflációs pálya nagyjából 0,3 százalékponttal felfelé módosulhat – mondta a Világgazdaságnak Dunai Gábor, az OTP Bank makrogazdasági elemzője. Más véleményen van Halász Ágnes, az UniCredit Bank vezető elemzője, aki szerint az elmúlt hónapokban tapasztalt olajár-emelkedés kifulladni látszik, a 70 dolláros szintről 65 dollárra mérséklődött a világpiaci ár.

Amennyiben ez így marad, nem valószínű, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) változtatna az idei, 2,5 százalékos inflációs prognózisán. Ha viszont a 70 dolláros szint közelébe emelkedne az olajár, akkor indokolt lehet 0,1-0,2 százalékponttal emelni az előrejelzést

– véli Halász Ágnes.

Az MNB márciusi jelentésében szereplő 59,2 dolláros hordónkénti árnál ma 20 százalékkal magasabb az olajár
Fotó: Móricz-Sabján Simon

Mivel az MNB által használt makrogazdasági modellben 10 százalékos olajár-emelkedés egyéves időtávon 0,4 százalékponttal növeli az inflációt, ezért a korábban felvázolt pálya felfelé módosítására számíthatunk a csütörtöki inflációs jelentésben – vélekedett Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. A jegybank legutóbbi (márciusi) inflációs jelentésében 2018-ra 59,2 dolláros hordónkénti olajárral számolt, most viszont ennél nagyjából 20 százalékkal magasabb árral számolhatnak.

Virovácz Péter úgy gondolja, hogy a jegybank óvatosan közelít a témához, így az idei inflációs pályát 0,1-0,2 százalékponttal módosíthatják felfelé, jövőre pedig a hitelesség megőrzése miatt maximum 3 százalék lehet az előrejelzés.

Az ING Bank szakértője felhívta a figyelmet arra, hogy a kamatpályáját nem közlik, így előfordulhat, hogy az inflációs pályán ugyan nem módosítanak, viszont a színfalak mögött megkezdődik a felkészülés a monetáris politika normalizálására. Érdekesség, hogy mindhárom elemző 2,6 százalékos átlagos inflációt jelez előre 2018-ban, ami az MNB várakozásainál mindössze 0,1 százalékponttal magasabb.

Jövőre már más a helyzet: Halász Ágnes a fogyasztói árindex átlagosan 2,8 százalékos emelkedését prognosztizálja, míg Virovácz Péter 3,1 százalékos mutatót vár (Dunai Gábor nem adott előrejelzést 2019-re).

Az inflációs pályára természetesen nem csak az olajár hat, az OTP elemzője a szolgáltatások belső kereslet fűtötte inflációját emelte ki, amely a korábban vártnál magasabban alakulhat, továbbá kérdéses, hogy a mezőgazdaság valóban jobban teljesít-e a tavalyinál.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

infláció elemzők olaj MNB üzemanyagár
Kapcsolódó cikkek