Magyar gazdaság

Belülről támadják a Nestlé menedzsmentjét

A több mint száz éve első ízben kívülről hozott vezérigazgató irányításával számos lépést tett már a Nestlé menedzsmentje a vállalat megújítása érdekében.

A New York-i Third Point fedezeti alap levélben szólította fel sürgős cselekvésre vasárnap a Nestlé igazgatótanácsát a társaság eredményének növelése érdekében – írja a Reuters. A Nestlében hárommilliárd dolláros részvénycsomaggal rendelkező amerikai befektető egyidejűleg egy online prezentációt is bemutatott, amelyben konkrét lépéseket ajánl. Az akció minimális hatást gyakorolt a világ legnagyobb élelmiszeripari cégének a részvényeire, hétfő délelőtt 0,2 százalékkal drágultak az európai részvénypiac 0,8 százalékos gyengülése mellett.

A Daniel Loeb milliárdos vezette Third Point elképzelései közé tartozik, hogy a Nestlé értékesítse a L’Orealban meglévő 23 százalékos részesedését, és a bevételt használja akvizíciókra, továbbá részvény-visszavásárlásra. Javasolják, hogy a vállalatot három belső egységre bontsák, valamint egész üzletágak eladását is célszerűnek tartanák. A Third Point szerint a Nestlé az általa javasolt változtatásokkal 2022-ig a tavalyi 3,55 dollárról

Fotó: AFP

7 dollárra növelhetné az egy részvényre eső eredményét, és 20 százalékos nyereségmarzsot érhetne el a 2017-es 16,5 százalékkal szemben. A menedzsment 2020-ra 17,5 és 18,5 százalék közötti marzsot tűzött ki célként éppen Loeb tavalyi levelét követően. Az elemzők osztják Loeb aggodalmát a vállalat jövője kapcsán, és néhány megoldási javaslatát is elfogadják, de nem tartják hatékonynak a Third Point konfrontatív stílusát, és nem bíznak a kitűzött célok megvalósulásában sem a fedezeti alap 1,3 százalékos, csekély részesedésére való tekintettel.

A Jefferiesnél mindezen túl kiemelték, hogy Mark Schneider, aki a Fresenius német egészségügyi cégtől érkezve 18 hónappal ezelőtt ült be a Nestlé vezérigazgatói székébe, már egyébként is tett néhány radikális lépést a cég megújítása érdekében.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Third Point Nestlé élelmiszeripar
Kapcsolódó cikkek