Magyar gazdaság

Lesz feltétel nélküli alapjövedelem

Nem akar kilépni az eurózónából Olaszország, de a „működési rendellenességeket” kezelni kell – fogalmazott a Bloombergnek Giovanni Tria. Az olasz pénzügyminiszter szerint a kormányprogram a kampányígéretek alapján készül.

A feltétel nélküli alapjövedelem és az adócsökkentések is szerepelnek majd az új olasz kormány első költségvetési tervezetében, a koalíciós pártoknak ugyanis meg kell győzniük a piaci szereplőket arról, hogy nem lépnek vissza a korábban kitűzött céljaiktól – jelentette ki a Bloombergnek adott interjúban Giovanni Tria pénzügyminiszter. A szegényeknek szánt alapjövedelem az Öt Csillag Mozgalom egyik legfontosabb kampányígérete volt, míg az adócsökkentésekre és az adórendszer egyszerűsítésére koalíciós partnere, az Északi Liga tett ígéretet a választópolgároknak.

„A két intézkedést kéz a kézben, a teljes kormányprogramot pedig fokozatosan kell megvalósítani ahhoz, hogy fennmaradjon a – mondta a közgazdászprofesszorból lett tárcavezető. – Ezen az úton szükség lesz arra is, hogy a bevételi és a kiadási oldalon is rendet tegyünk. Az előző kormányhoz képest a változás nem a deficitcsökkentési célokban lesz, hanem a vezérelvekben” – tette hozzá Tria.

Giovanni Tria (k) olasz pénzügyminiszter szerint nem akar kilépni az eurózónából Olaszország
Fotó: AFP/John Thys

A tárcavezető nem tart attól, hogy fiskális tervei miatt rontják az ország adósbesorolását a nemzetközi hitelezők, a makrogazdasági adatok és a költségvetési számok alapján egy ilyen lépést nehéz lenne megindokolni.

Tria egy európai szintű megállapodásban is reménykedik arról, hogy bizonyos beruházási kiadások kikerüljenek a költségvetési egyensúlyt érintő képletből, ami további teret nyitna a kiadások előtt. A pénzügyminiszter ismét megerősítette, hogy nem tervezik a kilépést az eurózónából, ugyanakkor hangsúlyozta: a monetáris unióban rengeteg a „működési rendellenesség”, amire sürgős megoldást kell találni.

Az olasz és az európai gazdaság lassulása esetén megtörténhet, hogy vissza kell majd venni a költségvetési hiány csökkentésének üteméből annak érdekében, hogy hatékonyabban ösztönözzék a tőkebefektetéseket, miközben tovább zsugorodhatna az államadósság is.

Tria megerősítette, az idén nem lesz költségvetési kiigazítás, az előző kormány által kitűzött célok, vagyis az 1,6 százalékos deficit és a 130,8 százalékos GDP-arányos államadósság tartható.

A jövő évi 0,9 százalékos hiányprojekción azonban előreláthatóan módosítani kell, a deficit „valamelyest nagyobb lehet”. Május végén a befektetők pánikszerűen menekültek az olasz kötvénypiacról, attól tartva, hogy a populista politikai elit felelőtlen költségvetési lazításba kezd, nem törődve a hiánnyal és a tetemes államadóssággal. Carlo Cottarelli közgazdász – aki a Nemzetközi Valutaalapnál korábban több magas tisztséget is betöltött, és májusban visszamondta a kormányalakítási megbízását – úgy számol, hogy a teljes kormányprogram, amely magában foglalja a csökkentését is, 126 milliárd euró­ba kerülne az első évben.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

alapjövedelem Olaszország Giovanni Tria
Kapcsolódó cikkek