Magyar gazdaság

Nyugvóponton az EU és az USA kapcsolata

Jean-Claude Juncker azért utazott Washingtonba, hogy megegyezzen az Egyesült Államokkal a kereskedelmet érintő kérdésekben.

Alexander Winterstein, az Európai Bizottság helyettes szóvivője brüsszeli sajtótájékoztatóján csütörtökön azt mondta, hogy Jean-Claude Juncker nem amerikai nyomásra, vagy nyomás alatt tárgyalt Donald Trump amerikai elnökkel, hanem egyenlő és erős partnerként ült asztalhoz Washingtonban. A megbeszélések eredményéről a szóvivő úgy fogalmazott, hogy az egyeztetés mindkét fél számára kedvezően zárult.

A szóvivő elmondta, hogy

a tárgyalás célja egy mindkét fél számára előnyös megoldás megtalálása volt a kialakult feszültségek csökkentése, újabb vámok bevezetésének elkerülése érdekében.

Azt is mondta, hogy Juncker elnök maradéktalanul elérte a célját, miszerint Washington nem fog újabb vámtarifákat bevezetni az európai termékekkel szemben.

Juncker a washingtoni tárgyaláson uniós felhatalmazással, egész Európa nevében vett részt és egyeztetett – mondta a szóvivő.

Fotó: AFP

Továbbra is a genetikailag módosított élőlényekre (GMO) vonatkozó európai szabályok betartása mellett lehet bármiféle GMO-t az unió területére behozni. Semmiféle megállapodás sem érintheti hátrányosan az európai szabályozásban foglalt, élelmiszerbiztonsági kritériumokat – tette hozzá.

Winterstein elmondta, az Európai Bizottság részéről készen áll az a tárgyalódelegáció, amely uniós felhatalmazással megkezdheti az egyeztetéseket az amerikai féllel. A tárgyalások menete még nincs rögzítve, de a bizottság részéről teljes az elkötelezettség egy strukturált megbeszélés mellett az uniós állampolgárok és a gazdasági és kereskedelmi szereplők érdekeit is szem előtt tartó eredmény érdekében – közölte a szóvivő.

Megállapodott Trump és Juncker

Új szakasz kezdődik Washington és az kapcsolatában.

 

importvámok Donald Trump Jean-Claude Juncker vám
Kapcsolódó cikkek