Magyar gazdaság

Peking visszafogta amerikai olajimportját

A kereskedelmi háború miatt jelentősen visszaeshet a Kínába irányuló olajexport, miközben Peking uniós vállalatokat is megcélzott egy új dömpingellenes vizsgálattal.

Kína dömpingellenes vizsgálatot indított 1,3 milliárd dollár értékű rozsdamentesacél-behozatallal kapcsolatban. A kereskedelmi minisztérium közleménye szerint az intézkedés az Európai Unióból, Japánból, Dél-Koreából és Indonéziából származó rozsdamentes acélgerendákat és melegen hengerelt lemezeket érinti, amelyeknek a behozatala majdnem a háromszorosára nőtt tavaly.

A Reuters beszámolója szerint három kínai acélgyártó kérésére indítják meg a vizsgálatot, amelynek célja kideríteni, hogy a behozatal hátrányosan érinti-e a hazai termelőket. A panasz egyébként nem csupán nyolc külföldi gyártó ellen fogalmazódott meg, hanem a határokon túl, például Indonéziában termelő kínai cégek ellen is.

A kínai acélgyártók panaszkodnak a náluk is olcsóbban termelő riválisaikra
Fotó: AFP/Ryan McMorrow

Kínában állítják elő és használják fel a világ rozsdamentesacél-termelésének mintegy felét, a behozatal kétharmada pedig tavaly Indonéziából származott; az ország részesedése a 2015-ös nulláról 2016-ra 5 szá­zalékra, 2018 első negyedévére pedig már 86 százalékra emelkedett. Az importacél ára közben tavaly év eleje és vége között tonnánként 2436 dollárról 1867 dollárra, vagyis 23 százalékkal esett vissza. Az uniós vállalatok közül a spanyol Acerinox, a finn Outokumpu Oyj és a luxemburgi központú Aperam érintett a vizsgálatban.

A feszültség tovább éleződik Kína és az Egyesült Államok között is. A pekingi külügyminisztérium szóvivője tegnap reagált Donald Trump elnök múlt pénteki fenyegetésére, amely szerint kész vámokat kivetni mind az 500 milliárd dollár értékű kínai importra. Keng Szuang szokásos napi sajtótájékoztatóján közölte, hogy a fenyegetés és a megfélemlítés nem fog működni Kínával szemben. Hangsúlyozta azt is, hogy nincs szükség a jüan leértékelésére ahhoz, hogy segítsék az exportot, és nem is áll szándékukban megtenni ezt a lépést.

Bár a két fél közötti kereskedelmi vitának a nyersolaj hivatalosan nem része, mégis ezen a területen okozhatnak elsőként jelentős problémákat a feszültségek.

A kétoldalú kereskedelemben meglévő magas amerikai deficit lefaragásában fontos szerepet játszott a nyersolajexport, amelynek a volumene jelentősen nőtt az idén: a Reuters adatai szerint az Egyesült Államok az év első hat hónapjában 60,2 millió, vagyis naponta nagyjából 333 ezer hordó olajat szállított Kínába; 2017 azonos időszakában összesen 24,9 millió, naponta 138 ezer hordó volt a mennyiség.

Júliusban még rekordközeli, 12,32 millió hordónyi olajat adtak el Kínának, augusztusban azonban az várhatóan jelentősen, számítások szerint 9,58 millió hordóra esik vissza. A pontos adatot ugyan nem tudni, de mivel a tankerek útja hat hétig tart az Egyesült Államok Mexikói-öbölben lévő kikötőiből Kínába, így az augusztusi szállítmányoknak már el kellett volna indulniuk – ahogyan a szeptemberben érkezők egy részének is.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Egyesült Államok kereskedelmi háború Kína olajimport
Kapcsolódó cikkek