Magyar gazdaság

Szoftverfejlesztőt vesz a Broadcom csipgyártó

A Broadcom árfolyama 5,2 százalékot esett, leképezve ezzel a piacon uralkodó értetlenkedést, amellyel a profilidegen akvizíciós célpontot fogadták.

A Broadcom csipgyártó 18,9 milliárd dollárért megvásárolja a legnagyobb független szoftverfejlesztők egyikét, a CA Technologiest – értesült a The Wall Street Journal. A korábban Computer Associates néven ismertté vált amerikai vállalat részvényeiért 44,50 dollárt fizetnek készpénzben, ez 20 százalékos prémium a szerdai záróárhoz viszonyítva.

A Broadcom az elemzők szerint ezzel az ügylettel egyben stratégiaváltást is végrehajt, azt követően, hogy a rivális Qualcommra tett 117 milliárd dolláros ellenséges felvásárlási ajánlatát visszautasították, sőt az ügyletet márciusban Donald Trump elnöki rendelettel torpedózta meg.

Fotó: Shutterstock

Indoklása szerint

hitelt érdemlő bizonyítékai vannak arra vonatkozóan, hogy az óriásüzlet mögött kínai expanziós érdekek húzódnak meg, így nemzetbiztonsági szempontból vállalhatatlan kockázatokkal járna az akvizíció. Kérdés, hogy a mostani esetben az említett tényezők milyen súlyt képviselnek majd az engedélyezési folyamat során.

A Broadcom árfolyama 5,2 százalékot esett a gazdasági lap hírére, leképezve ezzel a piacon uralkodó értetlenkedést, amellyel a profilidegen akvizíciós célpontot fogadták. A vállalati szoftvereket és IT-infrastruktúrákat vezérlő programokat fejlesztő CA befektetőit hasonló aggályok nem nyomasztották, a cég kurzusa 16 százalékot ugrott.

 

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

 

C&A Broadcom
Kapcsolódó cikkek