Magyar gazdaság

A Fed elnöke visszaszólt Trumpnak

A piacokat megnyugtatta a Fed elnöke, aki további kamatemeléseket helyezett kilátásba, ha az Egyesült Államok gazdasága folytatja az erőteljes növekedést.

A tőzsdék világszerte emelkedtek pénteken, miután Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnöke a fejlett országok jegybankárjainak Jackson Hole-i évi rendes konferenciáján tartott beszédében a monetáris szigorítás folytatását helyezte kilátásba. Az S&P 500 és a Nasdaq történelmi csúcson zárta a kereskedést, előbbi 0,58, utóbbi pedig 0,84 százalékot erősödött. A Dow Jones 0,54 százalékos emelkedéssel fejezte be a hetet. Az amerikai államkötvények közül a tízéves papírok hozama 2,828 százalékra esett vissza, a két- és tízéves kötvények hozama közötti különbség pedig 20 bázispontra szűkült, ami legutóbb 2007-ben fordult elő. A dollárindex 0,58 százalékkal esett, az euró és a japán jen erősödött a zöldhasúval szemben, az MSCI globális indexe 0,55, a feltörekvő piacoké 0,33 százalékkal emelkedett.

Jerome Powell
Fotó: AFP

Powell pontosan azt mondta a beszédében, amire a szakértők számítottak. Rámutatott, hogy az már megközelítette a Fed2 százalék körüli célját, és nincs jele, hogy e fölé emelkedne. Mivel a gazdaság dinamikusan növekszik, és nincsenek egyértelmű inflációs kockázatok, ezért a fokozatos kamatemelés a helyénvaló.

A bankelnök ezzel tulajdonképpen visszaszólt Donald Trumpnak – bár név szerint nem említette az elnököt –, aki a Reutersnek múlt hétfőn adott interjúban felrótta személy szerint neki, illetve a Fednek, hogy folytatja a kamatemelést, és ezzel „nem segít”. Trump ugyanis alacsony kamatokat és gyenge dollárt szeretne, mert szerinte ez lenne jó az országnak.

A magas dollárkamat viszont a hitelfelvételi lehetőségek szűkítésével hátráltatja a gazdasági növekedést, amelyet az adócsökkentéssel, a szabályozási rendszer lazításával és a kereskedelmi egyezmények újratárgyalásával próbál támogatni. „Ezután is bírálni fogom a Fedet, ha tovább emeli a kamatot” – jelentette ki Trump. Erre már a jövő hónapban módja is lesz, az intézmény ugyanis akkor tartja a legközelebbi kamatdöntő ülését, ahol a kialakult piaci konszenzus és az előző találkozó jegyzőkönyve szerint tovább emeli majd az irányadó dollárkamatsávot. A Fed 2015-ben kezdte meg a monetáris szigorítást, és csak idén már kétszer emelt kamatot – emlékeztetett összefoglalójában a Reuters. A piacok idénre még két, jövőre egy kamatemelést áraztak be, míg a Fed egyelőre hármat jelzett előre 2019-re.

Az újabb kamatemeléssel egyébként nemcsak Trump nem ért egyet. A Jackson Hole-i konferencián James Bullard, a St. Louis-i Federal Reserve Bank elnöke is megkongatta a vészharangot. A Reutersnek adott interjúban arra figyelmeztetett, hogy a folyamatos kamatemeléssel a Fed megágyaz a recessziónak. Bullard azt szeretné, ha a Fed egy időre felhagyna a kamatemeléssel, mivel a tavaly év végén elfogadott adócsökkentés hatása jövőre már gyengülni fog.

A találkozó többi résztvevője más kockázatokra is felhívta a figyelmet, így például az amerikai elnök kereskedelmi politikájára, amelynek következtében vámháborúba keveredett Kínával, az Európai Unióval, Kanadával és Mexikóval. Utóbbi kettővel kapcsolatban Agustin Carstens, a Bank of International Settlements elnöke, a Bank of Mexico korábbi kormányzója úgy vélekedett, hogy az Észak-amerikai Sza­badkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) megszüntetésének „csak vesztesei lesznek”, az importárak növekedése és az exportlehetőségek elveszítéséből fakadó költségek meghaladják majd azt a nyereséget, amelyet a munkabérek emelkedésével elérnek.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

 

jackson hole Federal Reserve - Fed
Kapcsolódó cikkek