Magyar gazdaság

A százmilliárdos piac ellenére bajban a ruhaipar

Még ma is számos prémiumkategóriás, gyakran luxusmárka ruháit gyártják a hazai üzemekben.

Tavaly 2120 magyar vállalkozás foglalkozott ruházati termékek gyártásával, együttes árbevételük megközelítette a 102 milliárd forintot, mérleg szerinti eredményük ellenben 8 millió forint veszteséget mutatott – derült ki a Nemzeti Cégtár adataiból. Nehéz helyzetben vannak a könnyűipari ruhagyártók, hiszen az együttes forgalmat, a profitot és a résztvevők számát tekintve is évről évre zsugorodik a piac,

ma már elképzelhetetlen például a 2013-ban csaknem 109 milliárdos értékesítés mellett összehozott 737 milliós együttes nyereség.

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

A szektor eredményességét sok tényező hátráltatja. A rendszerváltás idején még százezrek dolgoztak az ágazatban, nagy tudású szakemberek munkájának eredményeként nemzetközileg is jó híre volt a magyar ruhaiparnak. Kevesen tudják, de még ma is számos prémiumkategóriás, gyakran luxusmárka ruháit gyártják a hazai üzemekben. Megrendelés lenne is bőven, de nincs, aki teljesítse őket.

Piaci információink szerint szinte nincs olyan varroda, ahol ne lenne súlyos munkaerőhiány. Olyan cég is akad, amely azonnal fel tudna venni ezerötszáz dolgozót, de ennek töredékét sem találja a piacon.

Sorra esnek el a cégek a nagy megrendelésektől, mert kapacitás hiányában egyszerűen nem tudják elvállalni a megbízásokat. Míg öt éve több mint 26 ezren dolgoztak a szektorban, addig idén a létszámuk épphogy eléri a 20 ezret.

A varrónői pálya ma már nem vonzó, mint ahogy általában a szakipari kétkezi munka sem. Egyre kevesebben döntenek úgy, hogy napi nyolc órában egy varrógépen szeretnének dolgozni, a szakképzés is visszaesett. A szakma népszerűségvesztése miatt egyre kevesebb tanuló választotta ezt a pályát, sorra szűntek meg az országban a nagy múltú szakképző intézmények képzései. A nagy szaktudással rendelkező varrónők zöme pedig már elérte a nyugdíjkorhatárt, vagy közel jár hozzá.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

ruhaipar könnyűipar
Kapcsolódó cikkek