Magyar gazdaság

Alig mérséklődött a kínai többlet

A vámháború ellenére növekszik a kereskedelmi forgalom az Egyesült Államok és Kína között.

Az amerikai kormány a terveknek megfelelően augusztus 23-tól újabb 6 milliárd dollár értékű kínai árucikkre vet ki 25 százalékos vámtarifát – erősítette meg Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója. Az intézkedés 279 termékcsaládra vonatkozik, amelyeknek a listáját nyilvánosságra hozták. Többek közt félvezetőket, elektronikai termékeket, műanyagot, vegyipari és vasúti eszközöket, motorkerékpárokat, sebességmérőket sújtanak a megemelt tarifákkal. Az amerikai ipar számára különösen a félvezetők vámja jelent majd terhet, elsősorban amiatt, hogy a bennük használt csipek egy részét Tajvan és Dél-Korea mellett az Egyesült Államokban állítják elő. Az iparágat tömörítő érdekvédelmi szervezet csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy a félvezetők a listán maradtak.

A lehető legvilágosabban a kormányzat tudomására hoztuk, hogy a félvezetőkre kivetett vámok az amerikai csipgyártókat fogják sújtani, nem a kínaiakat, s nem fogják megakadályozni Kínát abban, hogy folytassa problematikus és diszkriminatív kereskedelmi gyakorlatát

– idézte a szövetség elnökének közleményét a Reuters. A kereskedelmi tárca több más olyan tételt eltávolított a listáról, amelynek a megvámolása súlyos gazdasági kárt okozott volna – például intermodális hajókonténereket, úszódokkokat, valamint metszetvágókat.

Fotó: Shutterstock

Az Egyesült Államok július 6-án léptette életbe a kínai importra vonatkozó első (34 milliárd dolláros) vámokat, s további 200 milliárd dolláros tételt szándékozik 25 százalékos tarifával terhelni. Az intézkedés szeptemberben léphet életbe (Peking válaszul 60 milliárd dollár értékű amerikai importot céloz meg). Mindez a New York-i székhelyű Panjiva világkereskedelmi statisztikai vállalat számításai szerint a Kínába irányuló amerikai 56 százalékát, ezen belül az elektromos berendezések 85, az elektronikai termékek 57 százalékát érinti majd. Kína nem tud értékben azonos ellenvámokkal válaszolni, mivel a washingtoni statisztikai hivatal adatai szerint az USA-ba irányuló exportja tavaly nominális bázison 505,5 milliárd dollárt, míg importja csak 129,9 milliárd dollárt tett ki.

Az amerikai vámok egyelőre nem fogják vissza a kínai külkereskedelmet:

a szerdán nyilvánosságra hozott adatok szerint júliusban a kivitel 12,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest a júniusi 11,2 százalék után, meghaladva a 10 százalékos elemzői várakozásokat.

A stabil belső keresletnek köszönhetően az még nagyobb arányban, 27,3 százalékkal bővült éves összevetésben a júniusi 14,1 százalék után (elemzők 16,2 százalékos emelkedést vártak). Az export 215,57 milliárd, az import 187,52 milliárd dollárt tett ki, a külkereskedelmi mérleg pedig jelentősen zsugorodott: 28 milliárd dollárra esett vissza a tavaly júliusi 46,9 milliárd dollárról. Bővült az Egyesült Államokkal folytatott is, éves összevetésben a kínai export 11,2, az import 11,1 százalékkal nőtt. Donald Trump amerikai elnök vesszőparipája, a kínai többlet azonban csak minimálisan csökkent: 28,09 milliárd dollár lett a rekordnak számító júniusi 28,97 milliárd dollár után.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

kínai külkereskedelem vámok Kína Amerika
Kapcsolódó cikkek