Magyar gazdaság

Mától adhatók be a pályázatok a Pest megyei piacok fejlesztésére

Hétfőtől adhatják be támogatási kérelmeiket a Pest megye területén lévő helyi piacok fejlesztését támogató pályázati felhívásra az önkormányzatok – mondta Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium (PM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

A kormány Pest megye célzott fejlesztését szolgáló 80 milliárd forintos támogatási programjának keretében összesen 2 milliárd forint keretösszegig minimum 10, maximum 150 millió forint igényelhető piaci elárusítóhelyek létesítésére, fejlesztésére, a piaci infrastruktúra kiépítésére – mondta Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium (PM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

Hozzátette, a támogatásra a főváros vonzáskörzetében fekvő Pest megyei települések és a 10 ezer főnél népesebb Pest megyei városok pályázhatnak, amelyek a vidékfejlesztési program hasonló célú támogatására nem jogosultak.

Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium (PM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára
Fotó: Bruzák Noémi

Rákossy Balázs emellett kiemelte azt is, hogy a pályázat előtérbe helyezi a helyi termelők és a helyi termékek piacra jutását, ezzel támogatja és ösztönzi a rövid élelmiszer-ellátási láncokat.

A jó minőségű helyi alapanyagok és helyi élelmiszertermékek így a kereskedelmi útvonalat lerövidítve, környezetkímélő módon jutnak el a termelőtől a fogyasztóig

– tette hozzá. Az államtitkár hangsúlyozta, a helyi termelők és élelmiszer-kiskereskedők számára a helyben történő értékesítés feltételeinek megteremtése és javítása erősíti a helyi gazdaságot, élénkül a település kereskedelme, bővülnek a település szolgáltatásai, a településen élők kevesebb utazással, kényelmesebben juthatnak jó minőségű élelmiszerhez. Az új vagy megújult piac a település egyik fontos közösségi terévé is válhat – fűzte hozzá.

élelmiszer-kiskereskedelem termelők önkormányzatok pályázat
Kapcsolódó cikkek