Magyar gazdaság

Nagy kérdőjel az Arsenal és a United

Elrajtolt a Premier League idénye, amely az elmúlt évektől eltérően idén semmiféle szenzációt nem hozott a transzferpiacon, mégis óriási összeget fordítottak új játékosok megszerzésére a csapatok.

A Premier League (PL) hat legjobb klubja közül a nyár legnagyobb nyertese a Liverpool, amely négy jelentős átigazolással rukkolt elő. Jürgen Klopp okosan igazolt, pótolta hiányposztjait, és úgy tűnik, a liverpooli vezetőség végre meghajol egy menedzser előtt, és minden kívánságát teljesíti. Fabinhót 40,5 millió fontért hozták el Monacóból, a korábbi stoke-os csapattársait kritizáló Xherdan Shaqiri szinte ingyen jött, 13 millió fontba került. A középpályára Naby Keita érkezett 54 millióért Lipcséből, de az igazán drága mulatság a Rómából elcsábított brazil válogatott kapus, Alisson Becker 56 millióért. Ezzel meg is indult a horribilis összeget felemésztő kapusbiznisz Angliában, ugyanis

a transzferidőszak hajrájában világrekordot jelentő 70 millióért vásárolta meg Kepát a Chelsea, aki az edzéssztrájk után Madridba költöző Thibaut Courtois-t pótolhatja.

Az üzlet részeként Mateo Kovacic a Realtól kölcsönjátékosként Roman Abramovics nyugat-londoni gárdájához tette át székhelyét. A kékek amúgy elköszöntek a régóta duzzogó Antonio Conte edzőtől, akinek a helyét Maurizio Sarri vette át.

Manchester kék felében elégedett lehet a vezetőség, Pep Guardiola legalábbis nem robbantott bankot az átigazolási időszakban.

Fotó: AFP

A legnagyobb fogás az a Riyad Mahrez, aki már másfél éve könyörgött a Leicesternek, hogy engedjék el a Cityhez, de csak most jött el a pillanat, hogy a sötétkék helyett világoskék mezt húzzon, ami 60 millió fontjukba került a manchesterieknek. Guardiolának, mint mondta, megfelelő a mostani keret, és úgy véli, hogy a tavaly sziporkázó játékosok képesek lehetnek az ismétlésre.

A szezon egyik legnagyobb kérdése az Arsenal lesz, miután több mint két évtized után megvált Arsene Wengertől.

A helyére Unai Emery érkezett a PSG-től, és nem sokat teketóriázott: ingyen leigazolta a svájci Stephan Lichtsteinert, 16 millióért megszerezte a dortmundi Szokratisz Papasztatopuloszt, továbbá az Arsenalhoz csábította a Leverkusen kapusát, Bernd Lenót. Egész Európa azt lesi, mire lesz képes egy új korszak első esztendejében Emery csapata.

Ugyancsak hatalmas kérdőjel a Manchester United. José Mourinho vágyai nem teljesültek be, a vörös ördögök vezetősége semmilyen szinten nem bizonyult partnernek a portugál edzőguru elképzeléseinek megvalósításában.

Legalább 14 nagy névvel hozták össze a holtszezonban a Unitedet, amiből semmi nem lett. Leginkább középső védőre és jobbszélsőre lett volna szükségük, ám a középpályára 53 millió fontért vásárolt Freden kívül nem érkezett senki, aki megválthatná a világot az Old Traffordon. Mourinho már a nyár közepén meg is kezdte a szokásos mentegetőzését.

A hat élvonalbeli csapatból egyedül a Tottenham az, amely nemhogy érdemi, hanem bármilyen átigazolás véglegesítése nélkül kezdte meg az őszi menetelést.

Izgalmas lehet, hogy a keretet együtt tartó Mauricio Pochettino vérfrissítés nélkül hogyan muzsikál a januári transzferablakig, igaz, a vb-negyedik angol válogatott gerincét játékosok, Harry Kane, Dele Alli vagy éppen Kieran Trippier szolgálatára számíthat.

Az idény legnagyobb meglepetése a Fulham és a West Ham lehet.

Az előbbi a Championshipből frissen feljutott alakulat, amely csaknem 116 millió fontért csapott le hét játékosra, közülük a legnagyobb fogás a szerb Aleksandar Mitrovic. A West Ham ingyen szerezte meg Jack Whilsere-t az Arsenaltól, Lukasz Fabianski kapust a Swansea-től, de Andrij Jarmolenko és Felipe Anderson is a kalapácsosok játékosa lett.

A két említett kapusigazoláson kívül eget rengető durranások nem történtek, mégis 1,2 milliárd fontot, vagyis több mint 430 milliárd forintot tapsoltak el a PL-csapatok. A legtöbb pénzt a Liverpool (151 millió), a Fulham (98 millió) és a Chelsea (90 millió) áldozta kerete megerősítésére.

Anglia futball transzfer sportgazdaság Premier League
Kapcsolódó cikkek