Magyar gazdaság

A tradicionális közétkeztető megtalálta a piaci rést

Nem igazolódott be, hogy a 2015 szeptemberében bevezetett menzarendelet miatt csökkent volna a menzákon ebédelő diákok száma – derül ki az OGYÉI Menzakörképéből. A Junior vendéglátó vállalat egy webes felületen keresztül napi menüt ajánl a menzakosztra ráunó diákoknak, amelyet ki is szállítanak az iskolákba.

A közétkeztetést az általános iskolák 1–8. évfolyamán a diákok háromnegyede veszi igénybe. A többség alsó tagozatban eszik az iskolában, viszont ötödik osztálytól már csak tízből hat gyerek kéri a menzát. A legtöbben az Észak-Alföldön eszik az iskolai menüt, itt a gyerekek 96 százaléka menzás, még a felsősök 78 százaléka is igénybe veszi a közétkeztetést – derül ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által publikált Menzakörképből.

Az ingyenes közétkeztetésre idén 79 milliárd forintot fordít a kormány, nyolc év alatt az erre fordított forrás a két és félszeresére nőtt.

Jelenleg 630 ezer gyermek részesülhet ingyenes vagy kedvezményes közétkeztetésben, szemben a nyolc évvel ezelőtti 257 ezer diákkal.

A Junior napi menüt vagy főételeket is kínál iskolai kiszállítással a menzáéra ráunó diákoknak
Fotó: MTI / Illyés Tibor

A 2017-ben vizsgált harminc főzőkonyha esetében a napi háromszori étkezés nettó nyersanyagnormája 386 forint volt, ami nem túl nagy előrelépés a 2013-as 369 forinthoz képest. Csak az ebédért 280 forintot (2013-ban 238 forint), a diétás étkezésre 520 forintot (2013-ban 431 forint) számoltak a közétkeztetők. Az általános iskolák többségében tavaly a diétát igénylő gyerekek iskolai étkeztetését megoldották, 2013-hoz képest átlagosan 6 százalékkal több iskolában tudták a diétás igényű gyerekek étkezését biztosítani, ugyanakkor az intézmények 13 százalékában továbbra sincs erre lehetőség.

Az OGYÉI szerint nem igazolódott be az a félelem, hogy a menzarendelet bevezetése miatt csökkenni fog az iskolai étkezés igénybevétele, ugyanis 2013 óta nem történt jelentős változás a menzások számában.

Kedvező fejlemény, hogy az alacsony zsírtartalmú alapanyagok felhasználása elsődleges szemponttá vált a konyhák számára. Kétharmaduk alacsony zsírtartalmú tőkehúst, csaknem háromnegyedük zsírszegény húskészítményt, tejet, tejterméket választ. Újabb pozitívum, hogy az iskolák 97 százaléka kevesebb cukrot használ a főzés során, háromnegyedük pedig az ételízesítőt is elhagyja.

Az egyenkosztra ráunó fiataloknak az 1952 óta közétkeztetéssel foglalkozó vállalat, a konyháin napi 42 ezer adag ételt főző, tavaly 4,5 milliárdos árbevételt elkönyvelő Junior Vendéglátóipari Zrt. új ajánlattal állt elő. A társaság egy webes felületen keresztül napi menüt vagy egy-egy főételt felkínálva a 14–20 éves korosztálynak nyújt választási lehetőséget az iskolai menza kínálatán túl. Az egyedileg rendelt ételeket ki is szállítják az iskolákba, az ilyen ebédet rendelők használhatják a menza tálcáit és evőeszközeit.

További részletek a hétfői Világgazdaságban olvashatók

közétkeztetés Junior Vendéglátóipari Zrt. menza-körkép menza
Kapcsolódó cikkek