Magyar gazdaság

Az almafogyasztás növelése a cél

A felére kell emelni az étkezési alma arányát a termelésben, és növelni a hazai fogyasztást is – hangzott el az őszi almafogyasztás-ösztönző kampány meghirdetésén. Az idén több alma terem az átlagosnál, a szélsőséges áringadozásokat pedig egy termelői vagy államilag felügyelt feldolgozóval lehetne tompítani – mondta a Világgazdaságnak Nagy István agrárminiszter.

Több ötlet is létezik a szabolcsi almapiaci feszültségek miatt ismét előtérbe került feldolgozóüzem létesítésére

– nyilatkozta a Világgazdaságnak Nagy István agrárminiszter. Szerinte fontos az, hogy az üzem – amelynek nemcsak az alma, hanem más gyümölcsök, például az idén alacsony áron átvett meggy feldolgozására is alkalmasnak kell lennie – a piacvezető Austria Juice kapacitásához hasonló méretű legyen, ugyanis csak így tud ármeghatározóvá válni a piacon.

Lényeges szempontnak nevezte a miniszter, hogy

ne csak az alma feldolgozása oldódjon meg az új üzem létesítésével, gondolni kell a feldolgozott termék elhelyezésére is.

Például eljuttatható az almalé az iskolákba az iskolagyümölcs-programban. A mérlegen lévő koncepciók egyike egy teljesen állami tulajdonú feldolgozót tartana optimálisnak, van olyan is, amely a termelői tulajdont, de felmerült valamely meglévő kapacitás megvásárlása is. Nagy István szerint a Vidékfejlesztési programban adottak a források, így a kiérlelt projekt pályázati forrásra is számíthat.

A rendezvényen hangsúlyozták: növelni kell az étkezési minőségű alma arányát és mennyiségét
Fotó: MTI / Soós Lajos

Az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet által szervezett őszi almafogyasztás-ösztönző kampány nyitóeseményén Nagy István elmondta, hogy az idén Magyarországon a tavalyinál körülbelül 25 százalékkal több, várhatóan 730 ezer tonna alma terem, ám ez az időjárástól függően lehet 700, de 750 ezer tonna is.

A megtermelt mennyiség 70-75 százaléka csupán ipari feldolgozásra alkalmas, ezért az agrártárca célja az, hogy az étkezési alma arányát 50 százalékra emelje.

A miniszter kihangsúlyozta, hogy a pályázatok eddig is ezt a célt szolgálták. Az almatermelés átalakítása mellett a fogyasztás növelése is fontos a tárcának, amit marketingakciók mellett úgy is segítene, hogy a szakmai szervezetekkel közösen kidolgozná a gyümölcsnek a vásárlókhoz vezető legrövidebb útját.

Váratlan és meglepő volt, és a piaci helyzet nem is indokolta, hogy a léüzemek ilyen alacsony – Lengyelországban kilogrammonként 15, Magyarországon pedig 13 forintos – felvásárlási árat hirdettek meg a szezon indulásakor – mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke. Azért is számítottak nyugodt évre, mert tavaly nagyon gyenge volt az európai termés, az átlagos 11,4 millió tonna helyett csak 9,3 millió tonna termett, az étkezési alma a nyár közepére el is fogyott. Bár az idén az átlagosnál 1,2 millió tonnával nagyobb termés várható, a kínai terméskiesés éppen az itteni átlagtermésnek felel meg. A NAK-elnök szerint ilyen piaci körülmények között még a demonstrációkkal kikényszerített 20 forintos áron is „lehetne alaktani”, de ha ez a kialkudott ár megfelel a termelőknek, a NAK is elfogadja.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

alma almaár Nagy István étkezési alma léalma mezőgazdaság Austria Juice almatermelés
Kapcsolódó cikkek