Magyar gazdaság

Az EU-hoz zárkózik a hazai jövedelem

A magánszférán belül az iparban, az építőiparban és a szolgáltatások területén is közel azonos mértékben nőttek a bér jellegű ráfordítások.

Két számjegyű munkaerőköltség-emelkedésről számoltak be a magyar vállalatok a második negyedévben a bázisidőszakhoz képest:

10,2 százalékkal kellett többet költeni bérekre

– derül ki az Eurostat jelentéséből. Nálunk gyorsabban csak Romániában (15,6 százalék) és Lettországban (11,7 százalék) nőttek a cégek bér jellegű kiadásai.

Itthon egyértelműen a bérköltségugrása húzza a számokat, itt 14,9 százalékos volt az emelkedés, míg a magánszektorban 8,3 százalékot mértek. A közszférában főleg a fizetések nőttek – 17,1 százalékkal kellett több pénzt adni az alkalmazottaknak, míg a béren kívüli és egyéb juttatások csupán 4,8 százalékkal gyarapodtak. A magánszektorban komolyabb az eltérés:

a 10,3 százalékos bérköltség-emelkedés mellett 2 százalékkal estek a juttatásra fordított összegek. A magánszférán belül az iparban, az építőiparban és a szolgáltatások területén is közel azonos mértékben nőttek a bér jellegű ráfordítások.

A teljes munkaerőköltség uniós átlagban 2,6 százalékkal emelkedett, az eurózónában pedig 2,2 százalékkal nőtt a mutató, ami Magyarország egyértelmű bérfelzárkózását jelzi.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Európai Unió munkaerőköltség
Kapcsolódó cikkek