Növelni kell a hazai – a 2016-os adatok szerint fejenként évi 234 darabos – tojásfogyasztást, amihez a magyar termelők meg tudják termelni a kellő mennyiségű alapanyagot – jelentette ki a pénteki tojás világnapját beharangozó rendezvényen Budai Zoltán, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnökhelyettese. A mai helyzetet a húsz évvel ezelőttivel összevetve lényeges különbségnek nevezte, hogy az akkori teljes vámvédelem az uniós tagsággal megszűnt, a termelők szabadsága a technológia megválasztásában szintén a múlté, mint ahogy a teljes önellátásunk is, ami 80 százalékosra csökkent. Az egy főre jutó éves fogyasztás 2002-ben még 301 darab volt, 2013-ra 214-re esett vissza, azóta viszont lassan emelkedik.
A tojástermelőknek problémát okoz, hogy az árak függvényében jelentős a tojás-előállítás ciklikussága, ahogyan a takarmányáraké is – bár utóbbiak hosszabb távon folyamatosan növekednek. Az áruházláncok erőfölénye is jellemző a piacon, ennek legfőbb okaként az elnökhelyettes a magyar termelők összefogásának hiányát nevezte meg.
A gondok ellenére a lehetőségek adottak a termelés növelésére, ehhez viszont stabilizálni kell a piacot, és a fogyasztásnak is emelkednie kellene. A tojás népszerűsítésében a szakmai szervezet például a gyerekek reggelizési szokásainak megváltoztatásán keresztül próbál eredményeket elérni. A rendezvényen előadó Antal Emese dietetikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a tojás biológiai értéke az anyatejével vetekszik, igazi fehérje- és vitaminbomba, különösen a csontozatnak fontos, és mikroelemekben is rendkívül gazdag. Arra is emlékeztetett, hogy a tojást néhány éve már tudományosan igazolva is felmentették a „koleszterinvád” alól, népszerűségének növekedését pedig elősegítheti, hogy változatosan és egyszerűen elkészíthető.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.