Magyar gazdaság

A gazdaság fejlődéséhez felkészült szakemberek kellenek

A magyar gazdaság dinamikus fejlődési pályán halad, stabil, folyamatosan növekvő és erős gazdaság azonban nem létezhet képzett és felkészült szakemberek nélkül – mondta Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium (PM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az Év Projektmenedzsere díj – 2018 átadásán szerdán Budapesten.

A biztonság és a demográfia kérdései mellett a versenyképesség megőrzését nevezte a Magyarország és Európa előtt álló legnagyobb kihívásnak az államtitkár. Hozzáfűzte:

a kormány ezért arra törekszik, hogy a vállalatok innovatív, termelékenységet és hatékonyságot növelő beruházásokat hajtsanak végre az országban.

Ebben a környezetben pedig egyre nagyobb igény van a jól képzett projektmenedzserekre, hiszen ők azok, akik kapcsolatot teremtenek a gazdaság szerepelői és irányítói között – hangsúlyozta.

Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy a a második negyedévben, éves összevetésben 4,9 százalékkal bővült, és megjegyezte, hogy a következő években is reális célkitűzés lehet a 4 százalékos vagy azt meghaladó

A tartósan magas növekedési pálya elérésére érdekében a kormány négy fő irányt határozott meg:

  • az állami kiadások csökkentését,
  • a beruházások további ösztönzését, kiszámítható beruházási környezet kialakítását
  • és a meglévő munkaerő tartalékok kiaknázását.
  • Fotó: Bruzák Noémi

    Rákossy Balázs szólt arról is, hogy míg 8 évvel ezelőtt 3,7 millióan dolgoztak Magyarországon, idén ez a szám már megközelítette a 4,5 milliót, ezzel a foglalkoztatási ráta a korábbi 54,6 százalékról 69 százalékra emelkedett. A kormány nagy hangsúlyt helyez a bérek emelkedésére is, ezt támasztja alá, hogy több mint öt és fél éve folyamatosan emelkednek a reálbérek – jegyezte meg.

    A Nemzetközi projektmenedzsment naphoz kapcsolódóan idén tizennyolcadik alkalommal adták át a civil szervezetek által alapított elismerést. Az Év Projektmenedzsere díjat az idén Kertész Máté, a DXC Technology Hungary Kft. programmenedzsere kapta, Szabadkai Zsombor a TOMLIN Kft. projektvezetője pedig különdíjban részesült.

    Átadták az Év Projektmenedzsment Diplomamunkája 2018 Díjakat is: 5 egyetemről (Pannon Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Budapesti Corvinus Egyetem, Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem, Óbudai Egyetem) 14 pályázat érkezett. Az első helyezettnek járó elismerést Tóth János a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója vehette át. Az Év projektmenedzsere díjat 2001-től minden évben a magyarországi szakmai szervezetek közösen hirdetik meg, és tesznek javaslatot a díjazott személyére. A díjazást ezeknek a szervezeteknek a képviselőiből létrejött Projektmenedzsment Kiválóság Tábla végzi.

    szakemberek Rákossy Balázs gazdaság vállalatok
    Kapcsolódó cikkek