Magyar gazdaság

Túlszárnyalta az elemzői várakozásokat a gazdasági növekedés

A KSH első becslése szerint összesen 4,8 százalékkal bővült a magyar gazdaság a harmadik negyedévben. Elemzők további növekedésre számítanak.

Magyarország bruttó hazai terméke 2018 III. negyedévében a nyers adatok szerint 4,8, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A növekedéshez a legtöbb nemzetgazdasági ág hozzájárult, legnagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal gyorstájékoztatójában (KSH).

A Világgazdaság elemzői konszenzusa éves alapon 4,3 százalékos növekedést várt a magyar gazdaságtól a harmadik negyedévben.

Fotó: MTI/Kászoni László

A közlés szerint a 2018 III. negyedévében – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – az előző negyedévhez mérten 1,2 százalékkal bővült a bruttó hazai termék volumene.

A gazdasági teljesítmény 2018 I–III. negyedévében – a kiigazítás nélküli adatok alapján – 4,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Amennyiben év végéig kitart a magyar gazdaság lendülete, úgy nem kizárt, hogy a 2018-as növekedési ütem meghaladja majd a 4,5 százalékot – ennél nagyobb mértékben legutóbb 2004-ben bővült a akkor a növekedés üteme 5 százalék volt.

Fotó: KSH

Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH főosztályvezetője az adatok ismertetésekor kiemelte:

a harmadik negyedévben a legnagyobb mértékben a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás járult hozzá a növekedéshez, de az építőipar és a mezőgazdaság is jelentős teljesítményt nyújtott.

Kiegyensúlyozott a magyar gazdaság

A hazai gazdaság 2013 óta kiegyensúlyozott és fenntartható növekedési pályán van – reagált a KSH jelentésére Varga Mihály pénzügyminiszter. A tárcavezető emlékeztetett:

míg a kétezres években a külső és belső eladósodottságot eredményező gazdaságpolitika a csőd szélére sodorta Magyarországot, napjainkban a növekedés alapjai stabilak, negyedévről negyedéve 4 százalék feletti bővülést mutat, a költségvetési hiány alacsony, ezzel az államadósság aránya is évről-évre csökkenni tud.

Varga kiemelte, a magyar gazdaság 2018 első három negyedéves növekedése több mint két és félszerese az uniós átlagnak, ezzel a régióban az első, az Európai Unióban a második helyen szerepel a tagállamok között. Az idei évben eddig egy erőteljes, 4,7 százalékos növekedést láthatunk. Ehhez minden nemzetgazdasági ág érdemben hozzájárult, melyek közül a magas ütemben bővülő építőipar és szolgáltatási ágak emelhetők ki. Ezek mögött két fő húzóerő áll:

a jövedelmi helyzettel párhuzamosan emelkedő lakossági fogyasztás és a kétszámjegyű bővülést elérő beruházások.

Legutóbb az Európai Bizottság emelte 4,3 százalékra a magyar gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését, így mostanra a hazai és nemzetközi szervezetek szinte egyöntetűen jóval négy százalék feletti bővülést várnak Magyarországon 2018-ra, ami összhangban van a kormány várakozásaival – mondta el a pénzügyminiszter. Hozzátette: ennek elérését egyebek mellett az otthonteremtési program, a tartósan emelkedő bérek, a növekvő belső fogyasztás, az erős a fejlesztési projektek megvalósulása, valamint a szolgáltatói szektor növekvő teljesítménye támogatja.

Fotó: KSH

A vártnál fél százalékponttal jobb lett a GDP a harmadik negyedévben

Meglepetést okozott a GDP, különösen annak fényében, hogy a német növekedés éves szinten csupán 1,1 százalékkal nőtt – mondta a Világgazdaság kérdésére Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági csoportjának vezetője.

A várakozások feletti bővülés a mezőgazdaság, egyes szolgáltató ágazatok – a kivételesen jó időjárás nyomán a turizmus-, a fogyasztás és szolgáltatások külkereskedelmének köszönhető.

Regős Gábor hozzáfűzte: várhatóan 2018 lesz a növekedés csúcsa, nem kizárt a négy százalékos növekedés fenntartása, ehhez azonban a versenyképesség erősítésére és a beruházási aktivitás fenntartására van szükség.

Óvatosságra int az ING

Meglátásunk szerint a meglepetést elsősorban a vártnál jobban bővülő mezőgazdaság okozhatta, valamint az építőipar hozzáadott értéke is dinamikusabban nőhetett, mint azt a termelési adatok sugallták. A gyenge ipari teljesítmény ellenére a külkereskedelem is meglepetéssel szolgálhatott.

Érdemi magyarázatot erre a szolgáltatás-külkereskedelem további dinamizálódása jelenthet

– fejtette ki a KSH adataira reagálva Virovácz Péter, az ING makrogazdasági elemzője.

Hozzátette, a mai meglepően erős adat ellenére továbbra is úgy gondolják, hogy a magyar gazdaság 2019-ben veszíthet lendületéből, hiszen a külső kereslet várt romlását nem lehet figyelmen kívül hagyni. Idén azonban könnyen lehet, hogy másfél évtizedes növekedési rekordokat ostromol majd a magyar gazdaság, amihez kell egy a mostanihoz hasonlóan erős hajrá a negyedik negyedévben. Az elmúlt két negyedév pozitív meglepetését is figyelembe véve ez már nem is lenne annyira meglepő – fűzte hozzá.

Sokat segítenek az állami és EU-s beruházások

A GDP – szezonálisan és naptárhatással kiigazítva – 1,2 százalékkal bővült az előző negyedévhez képest, ami megfelelt a Takarékbank várakozásainak – olvasható a Takarék Bank közleményében.

Az ipar teljesítménye alig járult hozzá a növekedéshez, mivel a szeptembertől bevezetett új károsanyag mérési szabályzatok (WLTP) visszafogta az ágazat teljesítményét, azonban

amint az autógyártók megszerzik a szükséges engedélyeket, a járműgyártás újabb lökést adhat a növekedésnek, így ennek hatását átmenetinek tekintjük

– teszi hozzá a közlemény.

A közeljövőben várható a kivitelezési fázisban levő lakásépítések átadási hulláma, ami az iroda-, ipari, logisztikai, raktárpiaci fellendüléssel, a tisztán állami és uniós beruházásokkal tartós növekedési pályán tartja a hazai gazdaságot.

– írja a Takarék Bank.

Az elemzés szerint a fogyasztás tartósan hozzájárul a növekedéshez a következő években is, mivel a minimálbérek várható további jelentős emelése – nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a környező országokban is mintegy kétszámjegyű a bérek és a minimálbérek növekedése –, a jelentős munkaerőhiány, egyes szakmákban további életpályamodellek miatt a bérek a következő években is megközelítően kétszámjegyű növekedést mutathatnak, amit részben enyhít a szocho csökkentése, így a munkáltatói költségek lassabb ütemben növekednek.

gazdasági növekedés Központi Statisztika Hivatal
Kapcsolódó cikkek