Magyar gazdaság

Zárt kapuk az új airbnb-zők előtt

Megugrott a feketézők aránya azok körében, akik a rövid távú szállásszolgáltatást most kezdik, miután az önkormányzatok éppen az új belépők akadályozásával akarják korlátozni az airbnb-zést – közölte a Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke.

Az állam az adó- és járulékterhek csökkentésével kifejezetten segíti, viszont egyes önkormányzatok – pénzügyi és adminisztratív eszközökkel – akadályozni igyekeznek az airbnb-zés, illetve a rövid távú magán-szálláskiadás terjedését – közölte a Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke. Schumicky Balázst a Világgazdaság annak apropóján kereste meg, hogy Józsefvárosban az airbn-zőkre január 1-jétől kötelező a maximális mértékű építményadót kivetni. A lakásonként és évente négyzetméterenként kivetett 1898 forintos az eddigi kommunális adót váltja fel, amelynek címén a rövid távú szálláskiadók eddig évente 28 140 forintot voltak kötelesek fizetni.

Schumicky Balázs szerint Józsefváros vezetősége ügyesen döntött, mert újabb gesztust gyakorolt a turistaforgalomtól szenvedő lakók felé, és az érintett társasházak felújítására költhető adóbevétellel a lakáskiadók érdeke sem sérül. Csakhogy ez egy újabb bőr, amelyet – mint azt a piacot belülről is jól ismerő egyesületi elnök leszögezte – az önkormányzatok lehúznak az egyéb szálláshelyekről úgy, hogy megint nem az illegális hostelekre mértek csapást, hanem a kicsikre, illetve azokra, akik évente néhány hétre, hónapra adják ki a saját lakásukat. Holott a probléma nem a kettő-négy főre méretezett stúdió- és az egy-két szobás lakásokkal van, hanem a nagy és sokszor hangos társaságokat fogadó, egybenyitottakkal, illetve az alagsori hostelekkel.

A rövid távra kiadott szállások 80 százaléka garzon, illetve legfeljebb kétszobás lakás
Fotó: VG / Kallus György

A rövid távra kiadott szállások 80 százaléka garzon, illetve legfeljebb kétszobás lakás, amelyek fontos és államilag is támogatott szereplői a Budapesten rekordokat döntő turizmus kiszolgálásának.

Az ősz végén 9900 budapesti szálláshelyet kínált az míg nyáron és a főszezon egyes heteiben több mint 12 ezret. Ezeket egészítik ki az egyéb oldalakon – zömmel a Booking.com-on és a Szállás.hu-n – található egyéb szálláshelyek, amelyekről nincs pontos összesítése az egyesületnek. A pesti Airbnb-szállások 75 százaléka az V., a VI., a VII. és a VIII. kerületben működik, továbbá a IX. és a XIII. kerület Nagykörúthoz közel lévő részein, valamint az I. kerületben.

A pesti belvárosi kerületek közül három egyre több intézkedéssel igyekszik megállítani az airbnb-zés terjedését, a VII. nem szigorított, de az egyes társasházak önszabályozóan ott is megtilthatják a rövid távú vendégfogadást. Ezzel egyébként azonnal 20-30 százalékkal csökken az adott házban lévő lakások piaci értéke – tette hozzá Schumicky Balázs. Mindez együtt egyre inkább a feketegazdaságba vagy a sokkal kevésbé jövedelmező hosszú távú bérbeadás felé tereli a lakáskiadókat, különösen az ideiglenesen tevékenykedőket.

További részletek a Világgazdaság pénteki számában

szállásszolgáltatás Airbnb szállás ingatlanpiac
Kapcsolódó cikkek