Magyar gazdaság

Stabil hitelképességgel vág neki az évnek régiónk

A Moody's számításai szerint a német gazdaság teljesítményétől a keleti EU-térségből Csehország, Lengyelország és Magyarország növekedése függ a legnagyobb mértékben.

Stabil hitelképességi helyzetben kezdik a 2019-es évet Közép- és Kelet-Európa EU-gazdaságai, de számolniuk kell azzal is, hogy a külső környezet az idén kedvezőtlenebb lesz a tavalyinál – áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett átfogó térségi helyzetértékelésében.

Fotó: AFP

A 11 oldalas tanulmány szerint a cég által vizsgált nyolc keleti EU-tagállam, köztük

Magyarország gazdasága a várható lassulás ellenére az idén is az átlagát meghaladó ütemben növekszik.

A nemzetközi hitelminősítő előrejelzése szerint a leglassabban, 2,5 százalékkal a horvát gazdaság, a leggyorsabban, 4,3 százalékkal Szlovákia hazai összterméke (GDP) bővül 2019-ben.

A Moody's számításai szerint a német gazdaság teljesítményétől a keleti EU-térségből Csehország, Lengyelország és Magyarország növekedése függ a legnagyobb mértékben:

a cseh 32,5 százaléka, a lengyel és a magyar kivitel teljes értékének 28, illetve 27,9 százaléka irányult a német piacra tavaly.

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő mindegyike a befektetésre ajánlott sávban – a Fitch Ratings és az S&P Global Ratings BBB mínusz, a Moody's ugyanennek megfelelő Baa3 osztályzattal, vagyis mindhárom cég a befektetési ajánlású kategória alapszintjén – tartja nyilván Magyarországot.

A Fitch Ratings és az S&P egyaránt pozitív kilátást tart érvényben a magyar szuverén adósosztályzatra. A Moody's magyar államadós-besorolásának kilátása továbbra is stabil.

A cég a térségről összeállított, Londonban ismertetett éves helyzetértékelésében közölte: a közép- és kelet-európai régióban Magyarországgal együtt összesen hét államadóst tart nyilván felminősítés lehetőségét jelző pozitív besorolási kilátással, és mivel e pozitív kilátások már 2017 óta érvényben vannak, ezeknek az országoknak az adósosztályzatairól az idén valószínűleg döntés születik.

Moody's hitelképesség Közép- és Kelet-Európ
Kapcsolódó cikkek