Magyar gazdaság

Helikopterszimulátort vásárolt a honvédség

Katonai helikopterszimulátort adtak át ünnepélyes keretek között pénteken Szolnokon.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison tartott eseményen elmondta: újabb állomásához érkezett a honvédelmi és haderőfejlesztési program. Hozzátette: ebben a térségben egyedülálló képességet hoztak létre francia támogatással.

A mintegy egymilliárd forintos beruházás elengedhetetlen Magyarország, a magyar katonák szempontjából,

és bízik abban, hogy más nemzet pilótaképzésében is részt tudnak venni.

A most rendszerbe állított szimulációs berendezés – helicopter crew tactical trainer (HCTT) – a kornak megfelelő szintű technológiával biztosítja, hogy a katonák a lehető legfelkészültebben nézzenek szembe a modern hadviselés kihívásaival – mondta a miniszter.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter (j) a helikopterszimulátor ünnepélyes átadásán az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Magyarország és a Magyar Honvédség Európában is példaértékű fejlesztésen megy keresztül – hangsúlyozta Benkő Tibor, hozzátéve: a szimulátorok ma már a modern harcászati kiképzés alapvető eszközei. Közölte: legalább száz, de inkább százhúsz pilóta kiképzését kell a jövőben megvalósítani, csak a forgószárnyas helikoptereket tekintve. Tájékoztatása szerint

a szimulációs eszköz minden, a Magyar Honvédségben rendszeresített vagy rendszeresítés alatt álló helikoptertípust képes modellezni, és a jövőben beszerzendő eszközök és fegyverrendszerek paraméterei szerint bővíthető.

A honvédelmi miniszter szólt arról, hogy nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi színtéren, Európában is kiemelt lesz a szolnoki helikopterbázis a helikoptervezetők és a kezelő személyzet kiképzése tekintetében.

Benkő Tibor köszönetet mondott a beruházást támogatóknak, köztük a francia Thales cég képviselőinek. Kiemelte: a beruházás rövid időn belül meg fog térülni, hiszen ha a szimulátoron végrehajtott feladatokat a valóságban kellene megtenni, az „horribilis összeg” lenne.

honvédség helikopter Benkő Tibor szimulátor
Kapcsolódó cikkek