Magyar gazdaság

Megugrottak a rendvédelmi beruházások

Tavaly már csökkentek a migráció- és terrorellenes kiadások, ám az együttes nagyságuk még így is 131,6 milliárd forint volt. A 2016 óta eltelt három évben összesen 461,2 milliárd ment el erre a célra.

A 2018-as évközi költségvetési döntések egyik legnagyobb nyertese a Belügyminisztérium (BM) volt, valamint a rendvédelmi szervek – derül ki a 2018-as költségvetés végrehajtásának előzetes, nem konszolidált kincstári adataiból. A Magyar Államkincstár számai szerint a BM költségvetése 1196 milliárd forintot tett ki – ez akár több évtizedes rekord is lehet, és nem mellesleg 404,6 milliárd forinttal magasabb a 2018-as büdzsében kitűzött céloknál. Magyarán:

év közben a kormány 404,6 milliárd forinttal megemelte a belügyi szervek kiadásait.

A különböző rendvédelmi szervek gazdálkodási számaiból az látszik, hogy év közben nem elsősorban a bér-, hanem a dologi kiadások és a beruházások ugrottak meg igazán. Ezt erősítette meg az Országos Rendőr-főkapitányságnak (ORFK) a Világgazdaság kérdésére adott válasza is, amelyben a dologi kiadások és a beruházások növekedését a rendőrségi gépjárműpark fejlesztésével, valamint a határőrizeti feladatokkal kapcsolatos beszerzésekkel, beruházásokkal magyarázták.

Fotó: MTI / Kovács Tamás

Mint leírták, a határvadász-laktanyák tíz városban és a budapesti objektumban új épületekkel bővültek, a költségek pedig nem utolsósorban a határvadászok felszerelése miatt nőttek. Az ORFK azonban csak részben magyarázta meg a kiadások csaknem 405 milliárd forintos növekedését, a részletek majd csak a 2018-as zárszámadási törvény indoklásából derülnek ki, amire azonban szeptemberig várni kell.

Az viszont jól látható, hová mentek a pluszpénzek: a Terror­el­há­rítási Központ beruházásai az eredeti 900 millió forint helyett 8,3 mil­liárd forintba, a rendőrség beruházásai a tervezett 17,3 milliárd forint helyett 66,2 milliárd forintba kerültek, és ott további 8 milliárdot is elszámoltak, egyéb felújításokra. Ahogy a rendőrség válaszából kiderül, a kiadások jelentős része a határvédelemre ment el. Ezt tükrözi a bérkiadások emelkedése is: erre a célra eredetileg 218,2 milliárd forintot szántak, de a végösszeg ennél bő 40 milliárddal nagyobb, 259,3 milliárd forint lett. Emögött azonban nem év közbeni extra béremelés, hanem a túlórák kifizetése állt. Egy évvel korábban ugyanis 254,6 milliárd ment a bérekre, a 2018-as növekedés tehát szűk 5 milliárdos volt.

Fotó: MTI / Lendvai Péter

A 2019-es költségvetésben 234,2 milliárd forintot terveztek személyi kiadásokra, ezért a rendőrség – változatlan létszám mellett – az idén is többlettámogatásra szorulhat a költségvetésből, ha a bérkiadásokat a tavalyi szinten kívánja tartani. Az ezt firtató kérdésünkre az ORFK nem válaszolt, mondván: a válaszadás meghaladja a kompetenciáit. A BM-től pedig nem kaptunk erre külön választ.

A rendőrségi kiadások között számolják el a tömeges bevándorlás kezelésével és a terrorellenes intézkedésekkel kapcsolatos költségeket.

Jellemzően e tételek mögött futnak a nagy összegű fejlesztések, azaz a fegyver-, gépkocsi- és informatikai beszerzések. Tavaly a két költségvetési soron összesen 131,6 milliárd forintot költöttek el, 90 milliárddal kevesebbet, mint 2017-ben, igaz, abban az évben csúcsra jártak ezek a beszerzések. Az elmúlt három évben (2016–2018 között) összesen 461 milliárd forintot költöttek el a migráció elleni harcra: ebből épült ki többek között a déli határkerítés, ebből álltak fel a határvadász-alakulatok, illetve az elmúlt évek fejlesztéseit is ebből fedezte a kormány. A 2019-es költségvetés e kiadások látványos csökkenésével számol, az idei kiadási terv 54,1 milliárd forint.

ORFK rendőrség rendvédelem költségvetés
Kapcsolódó cikkek