Magyar gazdaság

Putyin annál több adókedvezményt ígért, minél több gyereket vállal a család

Vlagyimir Putyin évértékelő beszédében a nagycsaládosok támogatására koncentrált, és a szegénység visszaszorítását is célul tűzte ki. Megerősítette még GDP-növekedési célkitűzését, amelyet az elemzők elérhetetlennek vélnek.

A demográfiai célok kaptak központi szerepet Vlagyimir Putyin szerdai évértékelő beszédében. Az orosz elnök azt ígérte, adókedvezményekkel támogatják majd a nagyobb családokat, azoknak például, akik három gyereket vállalnak, 450 ezer rubelt, azaz mintegy 7 ezer dollárt elengednek a jelzáloghitel-tartozásukból, és a bölcsődei férőhelyeket is bővíthetik.

Az alapelv nagyon egyszerű: minél több gyereket vállal valaki, annál kevesebb adót fizet

– idézi Putyint a CNBC.

Az orosz kormány tíz év után most szembesült először azzal a prob­lémával, hogy visszaesett a népességszám. Tavaly 146,794 millió lakost regisztráltak az év végén, 86 ezerrel kevesebbet, mint 2017-ben. Ez az adat nem érhette meglepetésként a kabinetet, hiszen már 2017-ben is csökkent a születési ráta az országban, bár abban az évben a népességszám nőtt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök beszél az orosz parlament két háza előtt tartott évértékelőjén a moszkvai Gosztiny Dvorban
Fotó: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

Szerdai beszédében Putyin megismételte korábbi ígéretét, hogy 2024-re, a hatéves elnöki ciklusa végére 3,7 százalékos szintre tornássza fel az orosz ütemét. Az elnök szerint már 2021-re meghaladhatja a 3 százalékos szintet az éves GDP-bővülés. Azzal kalkulál, hogy ezt a megugró befektetések is elősegítik majd,

a Bloomberg által megkérdezett közgazdászok azonban úgy vélik, hogy a kormány várakozásai túlságosan optimisták.

Az orosz statisztikai hivatal közel­múltban közzétett adatai szerint tavaly az orosz gazdasági növekedés üteme – felülmúlva az elemzői várakozásokat – hat éve a leggyorsabb, 2,3 százalékos volt. A Carnegie Moscow Centre közgazdásza, Andrey Movchan azonban ennek ellenére is úgy véli, Putyin GDP-növekedési céljai elérhetetlenek, mivel a gazdasági bővülés nem fenntartható. Sok elemző az adat pontosságát is kétségbe vonta. A gazdasági minisztérium szerdán hozta nyilvánosságra a januári növekedési értékeket, amelyek elmaradtak a várakozásoktól. Az elmúlt hónapban éves összevetésben 0,7 százalékos volt a növekedés, míg a Reuters által megkérdezett szakértők 1,5 százalékos eredményt vetítettek előre a decemberi 2,3 százalékos bővülés után.

Erős ütemű gazdasági növekedésre van szükségünk, csak így csökkenthető a szegénység, és kizárólag így garantálható, hogy az állampolgárok jövedelme érezhetően nőjön

– mondta Putyin. Az elnök hangsúlyozta: még mindig 19 millió orosz él szegénységben, ezt a számot pedig feltétlenül csökkenteni kell. Azt ígérte, hogy a lakosság már idén megérezheti a szociális helyzet javítását célzó intézkedések hatását. „Sok év közös munkája eredményeképpen most jelentős pénzügyi forrásokat fordíthatunk a fejlesztési célokra” – utalt Putyin a korábbi megszorításokra. Az elnök népszerűsége hatéves mélypontra esett a közvélemény-kutató intézetek szerint, ebbe egyebek között a és az áfa emelése játszott közre.

Orbán Viktor 7 pontos akciótervet jelentett be

Magyarországon is hasonló családtámogatási akciótervet jelentett be évértékelő beszédében a kormányfő. A négygyermekes anyáknak például nem kell szja-t fizetniük. Az akciótervről bővebben az államtitkár beszélt a hétvégén.

 

évértékelő Oroszország Vlagyimir Putyin családtámogatás
Kapcsolódó cikkek