Megduplázták tavaly a kibocsátásukat a kisüzemi sörfőzdék, az általuk előállított sör mennyisége meghaladta az egymillió hektoliterfokot – közölték a Világgazdasággal a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV). Az 1,08 millió hektoliterfokos mennyiség után 874,9 millió forint jövedéki adót fizettek be, szemben a 2017-es 442,4 ezer hektoliterfokkal, amely 546,2 millió forintos bevallott adóval párosult. A NAV közlésére reagálva Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének (KSE) elnöke lapunknak elmondta: a duplázáshoz a szegmens dinamikus fejlődése mellett az is nagyban hozzájárult, hogy már a profilt váltó Pécsi Sörfőzde sem nagy sörgyártóként fizet jövedéki adót. Mint ismeretes, 2017 júliusától a korábbi 8 ezer helyett évi 200 ezer hektoliterre emelte a jövedéki törvény a kisüzemi sörfőzdék minősítésekor a felső határt, az új szabályokkal 2018 volt az első teljes év. Hektoliterfokonként 810 forint a jövedéki adó, a tavalyi 1,08 millió hektoliterfokos mennyiség pedig átlagosan 4,5 százalékos alkoholtartalommal számolva azt jelenti, hogy a kisüzemi főzdék Péccsel együtt tavaly már 240 ezer hektoliterig jutottak. „Magyarország 2004-es uniós csatlakozása után elárasztotta a belpiacot a silány minőségű, olcsó importsör, hosszú évekbe telt, mire visszaszorult a keresletük. A fogyasztói trendek változásával azonban kiszorulnak a kínálatból, a helyüket fokozatosan a prémium- és szuperprémium-termékek veszik át” – emelte ki a kisüzemek több mint 90 százalékát, 54 főzdét tömörítő KSE elnöke. Hozzátette: nem hibáztathatják a nagy sörgyártókat, amiért a söripari forradalom adta lehetőségeket kiaknázva már ők is egyre kezdeményezőbbek, felső erjesztésű sörökkel, különleges komlókkal kísérleteznek, de a kisüzemiek példája nélkül aligha léptek volna erre az útra. Gyenge Zsolt szerint reális cél lehetne, hogy néhány éven belül a kisebb főzdék adják akár a teljes sörpiac 4-5 százalékát, de a mostani 1,5-2 százalékról nehéz állami beavatkozás nélkül elmozdulni, mert – meglátása szerint – a nagy sörgyártók gyakran visszaélnek a gazdasági súlyukkal: például a vendéglátóipari egységekkel több esetben nem azonos esélyekkel tárgyalnak.
A sörfőzésbe 30-40 ezer forintos házi készlet vásárlásával belekóstoló laikusokat meglepheti, hogy a KSE elnöke szerint 200-300 millió forintos beruházással kell számolni egy főzde beindításánál, feltéve, hogy napi legalább 500-1000 literes sörmennyiség a cél, a tulajdonos pedig az alapanyag beszerzésétől a palackozásig a teljes termelési folyamatot kézben akarja tartani. Gyenge Zsolt szerint míg a nagy sörgyáraknál mintegy 10 százalék a hordóban értékesített sör aránya, addig ez a szint a kisüzemieknél rendkívül változó, átlagosan 50 százalék körüli. A többi jellemzően üveges sörként talál gazdára, de ma már jó néhányan nyitnak a dobozos csomagolás felé. A szakember elmondta, hogy egy automata palackozó 25-30 millió forintba kerül, és a doboztöltő-kapacitás kiépítése ehhez hasonló nagyságú beruházás. Kiemelte, hogy a főzdék zöme ma még főként a hazai piacban gondolkodik, de egyre többen exportálnak, például a Benelux államokba, Németországba és Csehországba.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.