Magyar gazdaság

Már készül Debrecen smart city stratégiája

Debrecen három éve foglalkozik behatóan a smart city megoldásokkal, a legtöbb projekt a közlekedés terén van – mondta el az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ Smart City szakértője a Világgazdaság konferenciáján.

Jelenleg Debrecenben fut Magyarországon az egyik legnagyobb okosváros pilot projekt.

A városban erős a gazdaságfejlesztés, nagy beruházások vannak folyamatban, így ha nem foglalkoznak kiemelten az okos megoldásokkal, az néhány éven belül nagy gondot okozhat

– mondta Mátyus László, az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ Smart City szakértője a Világgazdaság konferenciáján. Debrecen három éve foglalkozik behatóan a smart city megoldásokkal, a legtöbb projekt a közlekedés terén van, de fókuszterület a digitális írástudás, az energetika, illetve a társadalmasítás. A digitális írástudásra azért is van szükség, mert nincs okos város okos lakosság nélkül, szükség van egy befogadó közegre, amely használni is tudja a megoldásokat.

Mátyus László, az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ Smart City szakértője
Fotó: Móricz-Sabján Simon

A legnagyobb fejlesztések a közlekedést érintik, 2016-ban elkészült a város intelligens kamerarendszerének terve, és most folyamatosan építik ki. Vannak a városban dinamikus közlekedési lámpák, jegykiadó automatákat helyeztek el az új villamosvonal mentén, ingyenes wifi érhető el a villamosokon és két trolibuszon. Elindult az e-jegy online vásárlási lehetősége, ami az új típusú személyi igazolvánnyal érhető el.

Debrecenben helyezték üzembe az országban az első okos zebrát, amely különböző szenzorokkal érzékeli a gyalogosokat, és jelzi az autósok számára.

A városban hét helyszínen van okos zebra, országszerte pedig harminc működik. Tavaly nyár óta működik kerékpár-számláló, egy egyetemi pilot keretében már van smart bike.lock, és egyetemi közbringa is elérhető négy dokkolóval. A városi parkolást segítő Rollet nevű applikáció tavaly nyár óta érhető el, ami úgy működik, hogy zárt parkolási övezeteknél felszerelt kamera rendszám-felismerővel rendelkezik, ha erre regisztrál az autó, azonnal felnyílik a sorompó érkezésnél és távozásnál is, és az applikáció levonja a bankkártyáról a parkolási díjat.

Felszíni parkolásnál ezt nehezebb megoldani, ott egyelőre csak lecserélték az automatákat.

Együttműködést kötött a város a Waze-vel, ennek köszönhetően nagyon sok adathoz jutnak hozzá arról, hogy alakul a forgalom, és mit lehetne másképp csinálni.

Most készül Debrecen smart city stratégiája, bővítik a kamerarendszert és az okos zebra hálózatot, valamint szeretnének létrehozni okos kerékpárutakat is, és idén már elérhető lesz a Google Maps-en kerékpáros navigáció is – fűzte hozzá Mátyus László.

okosváros VG-konferencia Debrecen
Kapcsolódó cikkek