Magyar gazdaság

A digitalizáció a magyar gazdaság és a hazai vállalkozók érdeke is

A magyar gazdaságnak jó esélye van arra, hogy eredményesen vegyen részt a negyedik ipari forradalomban, mivel magas az ipari termelés aránya, támaszkodhatunk a kutatás-fejlesztési hátterünkre, a kidolgozott programjainkra és a jól képzett magyar szakemberekre – hangsúlyozta Varga Mihály az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Informatika-tudományi Szekciójának megnyitóján az Óbudai Egyetemen. A pénzügyminiszter hozzátette: a kormány azt kívánja elérni, hogy a köznevelésben minden tanulónak lehetősége legyen a jövő technológiáinak elsajátítására.

A kormány célja, hogy Magyarország minél nagyobb arányban részesedjen a digitalizáció előnyeiből,

ehhez megfelelő hátteret ad a magyar gazdaság egyre jobb teljesítménye, amely mintegy háromszorosa az uniós átlagnak

– szögezte le Varga Mihály. Mint fogalmazott: a gazdaságpolitika feladata most az, hogy a külső hatások ellenére is megtartsuk az uniós átlag feletti növekedést, mert ez a kulcsa annak, hogy a magyar emberek egyre jobban éljenek és szakembereink itthon találjanak tudásuknak megfelelő, karriert kínáló munkát.

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Varga Mihály felhívta a figyelmet, hogy a digitalizáció folyamatába nemcsak az élenjáró nagyvállalatoknak, hanem minden magyar vállalkozásnak be kell kapcsolódnia, enélkül ugyanis lemaradhatnak a piaci versenyben. A gazdaságfejlesztési források mellett számos kormányzati program segít ebben, ilyen például

  • az Ipar 4.0 program,
  • illetve az újonnan létrehozott 5G és a Mesterséges Intelligencia Koalíció,
  • amelyek azt célozzák, hogy hazánk a legújabb fejlesztések és alkalmazások terén az európai élvonalba kerüljön – ismertette a tárcavezető. Hasonlóan fontos feladat, hogy a magyar munkaerő is felkészült legyen, ezért kidolgoztuk Magyarország Digitális Oktatási Stratégiáját, amely az iskolák felszereltségének, szélessávú internet-hozzáférésének és digitális tananyagának bővítésével azt kívánja elérni, hogy hazánkban senki ne hagyja el az oktatás rendszerét megfelelő digitális tudás nélkül.

    digitalizáció ipar 4.0 Mesterséges Intelligencia Koalíció Varga Mihály
    Kapcsolódó cikkek