Magyar gazdaság

Minden iparágban otthon vannak a kobotok

Egy dán városban olyan robotkarokat gyártanak, amelyeket szinte bár­mire lehet használni. Az ágazat robbanásszerű fejlődés előtt áll.

Még mindig újabb és újabb ötleteket hoznak a partnereink, mi sem gondoltuk volna, hogy a kobotokat ennyi mindenre lehet használni – mondta a Világgazdaságnak Jürgen von Hollen, az együttműködő robotokat (collaborative robotokat, azaz „magyarul” kobotokat) gyártó Universal Robots elnöke. Maga a szerkezet, amelyet a dániai Odensében gyártanak, „csak” egy robotkar, amelynek a végéhez a szabvány révén szinte bármilyen eszköz csatlakoztatható – mondhatni plug and play. Ezeket a robotkarokat gyakorlatilag bármilyen iparágban lehet használni, alkalmazásuk igen széles körű.

Fotó: Universal Robots

A cég elnöke lapunk kérdésére mondott is néhány érdekesebb példát: egy szingapúri hotelben robotkar készít többféle omlettet a reggelizni vágyó vendégeknek; egy amszterdami többszintes bárban az ő kobotjaik szedik össze az üvegeket, poharakat az asztalokról; míg egy londoni cipőbolt kirakatában egy ilyen robotkarra húzták rá a cipőt, amellyel a mozgás dinamikáját szemléltetve kívánják felkelteni a vásárlók érdeklődését.

„Ez csak a jéghegy csúcsa” – tette hozzá Jürgen von Hollen, aki elmondta azt is, hogy egyre több, a robotkarjukhoz csatlakoztatható eszközzel keresik meg a cégüket.

Mindezek megmutatják, hogy még csak nem is tudjuk, mekkora potenciál van ebben a technológiában

– hangsúlyozta a cégvezető.

A robotoknak nincsenek különösebb nyűgjeik, viszont csak azokat a folyamatokat végzik el, amelyekre beprogramozták őket. 2005-ben még nagyon bonyolult volt az ilyen robotkarok programozása, ezen akartak változtatni.

Azt a célt tűzték ki a dán cégnél, hogy a robottechnológiát a kis- és középvállalkozásoknak (kkv) is elérhetővé teszik, sokkal egyszerűbbé, könnyebbé téve a programozást és a használatot is.

„Gyors beüzemelés, könnyű programozás és fejlesztés, együttműködés és biztonság” – Jürgen von Hollen szerint a koncepciójuk lényege abban rejlik, hogy a vásárlók ugyanúgy tudjanak megvenni egy kobotot, mint akár egy laptopot – mert ez is csak egy eszköz, mint a fúró, a villáskulcs vagy épp egy csavarhúzó.

Az elnök ambícióit jól szemlélteti, hogy a tavalyi 38 százalékos növekedésüket csalódásként élte meg, mert a harmadik negyedév után még úgy tűnt, hogy meglehet az 50 százalékos bővülés is – végül 234 millió dolláros árbevétellel zárták az évet.

Úgy véli, hogy 2025-re a kobotok piaca elérheti a kilencmilliárd dollárt is – hogy tartani tudják a piaci részesedésüket, az a céljuk, hogy minden évben 50 százalékkal bővüljenek –, bár azt elismerte, hogy nagyon nehéz akár csak néhány évre is előre tervezni, elég csak a Brexitre vagy a kínai–amerikai kereskedelmi konfliktusra gondolni.

Harmincegyezer eladás

A Universal Robots tíz év alatt jutott el oda, hogy piacvezető legyen a kobotok értékesítésében: 16 országban vannak jelen, 23 irodájuk van, több mint 600 alkalmazottjuk, piaci részesedésük 50-60 százalék körüli. Eddig több mint 31 ezer kobotot értékesítettek, csak tavaly 11 ezret szállítottak le.

 

kobot robotizáció Universal Robots Odense Dánia robot
Kapcsolódó cikkek