Magyar gazdaság

Sertésvész gyorsíthatja a vámvita lezárását

Közel a megegyezés az amerikai–kínai kereskedelmi tárgyalásokon, szakértők szerint Peking meggyőzésében segít a sertésinfluenza-járvány is.

Jövő héten folytatódnak a kereskedelmi tárgyalások az Egyesült Államok és Kína között Pekingben, május elején pedig Washingtonban, és a kiszivárgott információk szerint közel a megegyezés, így lezárulhat a több mint egy éve tartó vámháború a világ két legnagyobb gazdasága között.

A kínaiak nem hajlandók lemondani a sertéshúsról
Fotó: AFP

A Bank of America Merrill Lynch elemzése szerint a megegyezés elérésében az amerikaiak kezére játszik a Kínát egyre jobban sújtó afrikai sertésinfluenza-járvány. Kínában található a világ sertésállományának csaknem a fele, és az ország az első számú fogyasztó is, de a járvány miatt a hivatalos adatok szerint több mint egymillió állatot kellett elpusztítani.

A betegség terjedése következtében folyamatosan emelkedik a sertéshús ára Kínában, ami arra késztetheti a kormányzatot, hogy engedményeket tegyen a kereskedelmi tárgyalásokon.

Ross Gilardi, a bank elemzője úgy véli: Peking annak ellenére megfontolhatja az amerikai sertéshúst sújtó 62 százalékos vámok megszüntetését, hogy az az Egyesült Államokból egyébként is jelentősen megnőtt a kereskedelmi háború kitörése előtti szinthez képest.

A határidős jegyzéseken a sovány sertéshús ára 52,4 százalékkal ugrott meg az idén – ennél jobban egyetlen árucikk, az RBOB benzin teljesített 60 százalékos drágulással. A járvány a jelek szerint gyengíti Kína pozícióját, és „akár az amerikai szójaimport elleni szigorítások enyhítéséhez is vezethet, ami segítség lehet az amerikai farmereknek” – hangsúlyozta Gilardi.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

Egyesült Államok vámháború sertésinfluenza kereskedelmi háború Kína
Kapcsolódó cikkek