Magyar gazdaság

Talált még egy kis magyar államadósságot az Eurostat

Az Eurostat újból aggályait fogalmazta meg a magyar államadósság számításával kapcsolatban – de mégis elfogadta a magyar fél által szolgáltatott adatokat.

Magyar államháztartás hiány 2018-ban a 2,2 százaléka volt, ami hajszálra megjegyzik az előző évi adattal – derül ki az Eurostat friss adataiból. Uniós összehasonlításban magyar adat a nagyobb hiányok közzé tartozik – számos ország komoly többlettel gazdálkodott tavaly. A legmagasabb hiányt Romániában ( GDP -3 százalék) és Cipruson volt (GDP -4,8 százaléka).

Tavaly az államadósság mértéke az Európia Unióban a GDP 80 százaléka volt, ezzel szemben idehaza a bruttó hazai termék 70,8 százalékára csökkent a 2017-es 73,4 százalékról.

Az Eurostat azonban újabb aggályokat fogalmazott meg az magyar államadósság-adattal kapcsolatban. Az uniós statisztikusok az elmúlt évekhez hasonlóan újfent felhívták a figyelmet, hogy szerintük a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványainak hiányát az államháztartási deficit részének kellene tekinteni – ami 2017-ben 0,1 százalékkal növelte volna a magyar hiánymutatót, ám az államadósságot nem érintette volna – írta a Eurostat.

Fotó: AFP

Új kritikaként jelent meg a mostani Eurostat közleményben Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) adósságával kapcsolatos adatok, amely szerintük szintén az államadósság részét kellene, hogy képezzék.

Az MSZKSZ nem költségvetési szerv, a feladata, hogy az állam által előírt kőolaj és földgáz biztonsági tartalékokat készletezze, a működéshez szükséges költséget a tagok – az kőolaj- és földgázipar cégek fizetik be.

Az Eurostat számításai szerint, ha az MSZKSZ adósságát is az államadósságba számítanánk, akkor az a 2018-as adósságmutatót a GDP 0,3 százalékával emelte volna. Az Eurostat a szakmai kritika ellenére elfogadta a magyar fél által szolgáltatott adatokat – így azok tekinthetőek a hivatalos adósságadatoknak is.

MNB alapítványok államadósság Eurostat államháztartási deficit Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség
Kapcsolódó cikkek