Magyar gazdaság

Alvállalkozók tömege ütheti meg a bokáját gyanútlanul a külpiacra lépve

Tízből nyolc Magyarországról érkező építőipari alvállalkozó is a látszatfoglalkoztatás csapdájába eshet Németországban, megoldás lehet azonban, ha több munkatárs összeáll, és közösen alapít céget.

Akár több ezer magyarországi vállalkozást, köztük számos hazai tulajdonú építőipari és szoftverfejlesztő céget érinthet Németországban a látszatfoglalkoztatás veszélye – hívta fel a Világgazdaság figyelmét Tomasz Kristóf, a GmbH-UG.com nemzetközi céges tanácsadó iroda vezetője. A Valid Research – minden ágazatra és cégméretre kiterjedő, négyszáz döntéshozó bevonásával készült – felmérését idézve elmondta:

a németországi cégek mintegy 9 százaléka vesz igénybe külső erőforrásokat a saját alkalmazottai mellé.

A válaszadó döntéshozók 82 százaléka véli az ezzel járó kockázatot csekélynek. Mindössze 4 százalékuk lát ebben valós fenyegetettséget, miközben 1,2 millióan, azaz a külsős munkaerők több mint 28 százaléka veszélyeztetett.

Fotó: Wolfram Kastl / dpa

Látszatfoglalkoztatásról akkor beszélünk, ha valaki mint vállalkozó végez „alkalmazotti tevékenységet”, és nem fizeti be az alkalmazottak után fizetendő adókat, szociális járulékokat és az egészségbiztosítást – fejtette ki lapunknak a szakértő. Rávilágított, hogy

különösen veszélyeztetettek az egyéni vállalkozók, például tízből nyolc Magyarországról érkező építőipari alvállalkozó tevékenysége Németországban kimeríti a látszatfoglalkoztatás fogalmát.

Minimalizálható a veszély, ha több munkatárs összeáll és közösen céget alapítva alvállalkozóként lépnek fel. Ebben az esetben a cég tulajdonosai egyben a munkavállalói is lesznek, így pedig cégen belül fizetik meg a kötelező járulékokat.

A teljes cikk a keddi Világgazdaságban olvasható

látszatfoglalkoztatás alvállalkozók
Kapcsolódó cikkek