Magyar gazdaság

Kiderült, hogy emelik a nyugdíjakat

Nyoma sincs a kormány csütörtökön benyújtott konvergencia programjának makrogazdasági előrejelzésben a magyar gazdaság lassulásától való félelemnek. A kormány szerint 2019-2023 minden évben 4 százalék vagy azt hajszálnyival meghaladó növekedés várható – olvasható a Brüsszelnek küldött jelentésben.

A magyar kormány a mai nappal benyújtotta az idei Konvergencia programját (KP). A KP részeként a kormány nyilvánosságra hozta azt a makrogazdasági prognózist, amivel a május végén benyújtandó 2020-as költségvetés is számol: eszerint jövőre a magyar gazdaság az ideivel meggyező 4 százalékkal növekedhet – vagyis nem számol a kormány azzal az alapforgatókönyvvel, hogy komoly lassulási periódusba kerülne magyar gazdaság, annak ellenére, hogy az elmúlt hónapokban ez a kommunikációs panel egyre hangsúlyosabb lett a pénzügyminisztériumi nyilatkozatokban.

A prognózis 2023-ig végig négy százalékos vagy azt meghaladó növekedéssel számol: 2021-ben 4,1, 2022-re 4,2 százalékos GDP-bővülést jósolnak.

Fotó: Pixabay

A kormány inflációs prognózisában nincs nagy meglepetés: a harmonizált fogyasztói árindex az idei 2,7 százalék tán jövőre 2,8 százalékra emelkedik, majd 2021-23 között beáll a 3 százalékos szintre.

A kormány tervei szerint jövőre a nyugdíjak januárban 2,8 százalékkal emelkedhetnek – idén és jövőre is sor kerül nyugdíjprémiumok kifizetésre, hisz a meghaladja a 3,5 százalékot.

A kormány azzal számol, hogy a következő években is fennmarad a dinamikus bérnövekedés, az idei 9,2 százalékos emelkedés után jövőre 8,1 százalékkal emelkedhetnek a bérek – 2023-ig pedig évi nyolc százalékos béremelkedéssel számolnak – mindezt 3 százalékos mellett.

Tovább folytatódik az államháztartási hiány csökkentése, az idei 1,8 százalékos hiánnyal szemben 2020-ben 1,5 százalékra csökkentik a hiány és 2023-ra elérik a nullszaldó államháztartási egyenleget. Az államadósság drasztikusan csökkenő pályán maradhat, az az idei 69,2 százalékról jövőre a GDP 66,7 százalékára csökkenhet, 2022-re pedig 59,3 százalékra – ami alacsonyabb az euró bevezetéshez szükséges 60 százalékos küszöbnél. Bár lassan Magyarország minden követelményét teljesíti az euró bevezetésnek, ennek időpontjával nem foglalkozik az anyag.

GDP konvergencia program infláció prognózis nyugdíjemelés
Kapcsolódó cikkek