Magyar gazdaság

Közös értékek mentén virágozhatnak fel a brazil-magyar gazdasági kapcsolatok

Szijjártó Péter Ernesto Araújo brazil külügyminiszterrel folytatott megbeszélése során aláírták a Magyarország és Brazília közötti kiadatási egyezményt, valamint a magyar politikus elmondta, hogy 415 millió eurós hitelkeretet nyitottak az Exim Banknál a magyar-brazil vállalkozói kapcsolatok finanszírozására.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Ernesto Araújo brazil külügyminiszterrel folytatott megbeszélést, majd közös sajtótájékoztatójukon diplomáciatörténelmi pillanatnak nevezte a látogatást, mert – mint mondta – ez az első alkalom, hogy brazil külügyminiszter Magyarországon tárgyal.

Szijjártó szerint a két ország együttműködéséhez jó alapot ad, hogy a magyar és a brazil kormány is a nemzeti érdeket tartja elsőnek és elutasítja a kívülről jövő beavatkozási kísérleteket. Szijjártó Péter szerint ezért is a

támogatja Magyarország a brazilok pályázatát az ENSZ biztonsági tanácsi tagságára, valamint Brazília OECD-tagságát is.

A magyar tárcavezető méltatta Brazília nemzetközi világpolitikában és gazdaságban betöltött szerepét és bejelentette:

a magyar kormány stratégiát fogadott el a magyar-brazil kapcsolatok új alapokra helyezéséről. Ennek alapján egy 415 millió eurós hitelkeretet nyitottak az Exim Banknál a magyar-brazil vállalkozói kapcsolatok finanszírozására,

elsősorban a magyar élelmiszeripai, informatikai, vízipari és gyógyszeripari termékek exportjának elősegítésére, valamint a brazil piacon már jelen lévő magyar vállalatok további erősítésére – ismertette.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Közlése szerint megállapodtak abban is, hogy a két ország gazdasági vegyesbizottságának társelnöki pozícióit külügyminiszteri szintre emelik. Elmondta:

oktatási területen is szorosabbra fűzik az együttműködést, valamint új lendületet adnak a két ország közötti – tavaly 430 millió dolláros – kereskedelmi forgalomnak.

Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter reményét fejezte ki, hogy a mostani külügyminiszteri vizit, majd az ősz elején tartandó gazdasági vegyesbizottsági ülés elégséges előkésztésnek minősül, hogy a brazil elnök eleget tudjon tenni annak a magyar meghívásnak, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök adott át neki január elején.

Ernesto Araújo brazil külügyminiszter arról beszélt: Magyarország és Brazília két olyan ország, amely szeretné a hangját hallatni a világban, és nem fél konfrontálódni eszméi mentén. Hangsúlyozta: készen állnak arra, hogy együttműködjenek Magyarországgal a különböző multilaterális intézményekben, annak érdekében, hogy megvédjék értékeiket.

A tárcavezetők a sajtótájékoztató előtt aláírták a Magyarország és Brazília közötti kiadatási egyezményt.

Szijjártó Péter Brazília Magyarország Exim bank
Kapcsolódó cikkek