Magyar gazdaság

Bezuhan a lakásépítés, ha nem lépnek

Drasztikusan visszaeső kínálat, erős áremelkedés és az építőipar újbóli megtorpanása várható a lakásáfa visszaemelése miatt, ezért az ingatlanfejlesztők további áfacsökkentést szorgalmaznak, és egyenértékű megoldás kidolgozásába kezdtek.

Az 5 százalékos áfa hosszabb távú fenntartását vagy egyenértékű egyéb meg­oldás bevezetését javasolja a vállal­kozói lakásépítés megmentése érdekében a legnagyobb lakásépítőket is tömörítő Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK), amely szakértői munkacsoportot állított fel egy, a kormány számára is elfogadható, kompromisszumos megoldás kidolgozására – értesült a Világgazdaság.

Fotó: Vémi Zoltán / VG

Takács Ernő, az IFK elnöke elmondta: javaslatcsomagjukat a Pénzügyminisztériumhoz készülnek eljuttatni, mert a piaci szereplők visszajelzései alapján egyértelművé vált, hogy már jövőre visszaesik az épülő lakások száma, így még tovább lassul az ingatlanállomány megújulása. Az Eltinga Ingatlanpiaci Kutatóközpont által az új lakások áfakulcsemelésének várható lakáspiaci hatásairól készített friss tanulmány szerint hiába emelkedik a lakásáfa mértéke, azzal arányosan nem emelkednek majd a költségvetési bevételek, mert az új lakások csökkenő száma miatt kisebb lesz az alapjául szolgáló mennyiség. A lelassuló építőipar pedig valószínűleg kevesebb nyereségadóval és foglalkoztatottak után fizetett járulékkal járul majd hozzá a költségvetési bevételekhez – állapítják meg.

A következő években erősen szűkülhet a kínálat, mert az épülő vagy tervezett társasházi lakások tetemes része legkésőbb az idén gazdára talál. Az előrehozott vásárlásokat az indokolja, hogy a vevői előlegek után idén még 5 százalékos az áfakulcs. Az őszi módosítás ismét aktívabb fejlesztői tevékenységet eredményezett: az utolsó negyedévben újra nőtt a kiadott lakásépítési engedélyek száma, de az azóta engedélyeztetett projektek nem feltétlenül ténylegesen megvalósuló beruházások, egy részük csak a további áfacsökkentésbe vetett fejlesztői bizalom jele – vélik a szakértők.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatják

Eltinga ifk lakásáfa
Kapcsolódó cikkek