Magyar gazdaság

Nagyot kaszál az állam cégei osztalékán

A tervezett 35,3 milliárd forinttal szemben a magyar állam – a napokban elkészült céges beszámolók tanúsága szerint – akár 78 milliárd osztalékjövedelemre is szert tehetne, ugyanis ennyire rúgott érdekeltségeinek tavalyi nyeresége. Az állam azonban nem minden forintot von el a cégektől, a tényleges osztalékbevétel ennél kevesebb lesz, ráadásul egy része a Corvinus Egyetem fenntartójához kerül.

Idén is a Mol Nyrt. a magyar állam legjövedelmezőbb cége, de a két állami mamut, a Magyar Villamos Művek Zrt. és a Szerencsejáték Zrt. is messze a tervek felett jövedelmezett tavaly – derül ki a május végéig benyújtott cégbeszámolókból.

A Mol Nyrt.-ben 25,24 százalékos az állam részesedése, a cég közgyűlése 142,5 forintos részvényenkénti kifizetéséről döntött, így a napokban az állam csak az olajcégtől 29,47 milliárd forint bevételre számíthat – ezzel a cég majdnem teljesítette az állami osztalékelvárásokat, hisz a 2019-es költségvetésben a teljes állami portfólióból 35,3 milliárd forintot reméltek. Az elmúlt hónapban az állam átadta a Mol Nyrt.-ben és a Richter Nyrt.-ben a 10-10 százalékos részesedését a Corvinus Egyetem fenntartójának, a Maecenas Universitatis Corvini Alapítványnak, amely már jogosult a tavalyi eredmény után járó osztalékra, ami a Mol esetében 11,7 milliárd forint, vagyis a költségvetésbe 17,7 milliárd forint kerül.

Orbán Viktor miniszterelnök és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója
Fotó: MW-ARCHÍV / Veres Viktor

A költségvetés osztalékelvárásait minden évben ultrakonzervatívan tervezik meg, így gyakori a felülteljesítés: a Moltól a büdzsé 75 forintos részvényenkénti osztalékot remélt, ebből lett 142,5 forint. Nagyon jó évet zárt a százszázalékos állami tulajdonban lévő Szerencsejáték Zrt. is, a cég tavaly 21,58 milliárd forintos nyereséget ért el, ami 15 százalékos növekedés az előző évhez képest.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

osztalék állami cégek állam költségvetés
Kapcsolódó cikkek