Magyar gazdaság

Nem nyúlnak a dolgozók fizetéséhez

Az ÁSZ elnöke szerint a mostani kegyelmi helyzetben a lakosság, a családok válságállóságát is lehetne növelni.

A kormány álláspontja szerint a munkavállaló szabadon rendelkezik az adózott jövedelmével, a kabinet ebbe nem kíván beleszólni, ezért a javaslatot sem támogatja

– tudtuk meg a Pénzügyminisztériumtól.

A Világgazdaságban hétfőn megjelent interjújában Domonkos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke vetette fel azt a gondolatot, hogy az államnak háromhavi tartalékhoz kellene hozzásegítenie a családokat. Szerinte „ez készíti fel a társadalmat arra, hogy ha jön egy gazdasági lassulás, és ennek keretében Magyarország nagyobbat zökkenne, a családok is képesek legyenek alkalmazkodni”. Az ÁSZ elnöke szerint a mostani kegyelmi helyzetben a lakosság, a családok válságállóságát is lehetne növelni, megteremtve a lehetőséget, hogy minden háztartás háromhavi tartalékkal rendelkezzen.

Meglepő elképzelése szerint, miután a kabinetnek sikerült a bérmegállapodást tető alá hoznia, elérhetné azt is, hogy a dolgozók bérnövekményének 3-3,5 százalékát eleve megtakarításba helyezzék, így szerinte a pénz is hasznosulna, s az állam ajánlatot tudna tenni polgárainak a családok válságállóságára. Az interjúban elmondta azt is, hogy az ilyen számlanyitást természetesen nem lehet kötelezővé tenni, de az állam ösztönzőket adhatna arra, hogy az emberek zöme ezt a megoldást válassza.

ÁSZ Domonkos László Pénzügyminisztérium
Kapcsolódó cikkek