Magyar gazdaság

Nem szabad megvárni, hogy elfogyjon a NAV türelme

A lehető legutolsó időpontig tologatja a NAV az adóellenőrzések elindítását, előtte szép szóval, noszogatással igyekszik meggyőzni az adózókat arról, hogy jobb, ha fizetnek. Vannak ügyek, amikor nincs pardon, ilyenkor jön a brutális és látványos NAV, hogy mindenki értse az üzenetet. Mindeközben a cégek veszélyérzete csökken – mondták adótanácsadók.

Az elmúlt két évben jelentős változáson ment keresztül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzési gyakorlata, az adózóbarát hozzáállás, úgy tűnik, jól működik, a létszáma az elmúlt három évben csökkent, ennek ellenére az új módszerekkel is hozzák az előírt bevételeket az adóhiány-feltárásoknál – mondta Szmicsek Sándor, a Mazars adópartnere a cég kelet-közép-európai Adóbrosúráját bemutató sajtótájékoztatón. Ám van határa az adóhatóság baráti fellépésének, a számlagyárak esetében például kifejezetten kemény a reakció. Amíg viszont az elfogadható határon belül marad egy cég, a NAV megpróbálja minél hatékonyabban, barátságos eszközökkel, lehetőleg formális vizsgálatok, ellenőrzések nélkül elérni az adók beszedését – összegezte az elmúlt egy év tapasztalatait Szmicsek Sándor.

Az adótanácsadók példaként elemezték a transzferár-ellenőrzéseket, amelyek során első lépésben egy nyolcszázas listára válogatta össze a NAV az iparági sztenderdektől eltérő cégeket.

Ez a lista egy céltábla, az arra felkerülő cégeket az adóhivatal először önkéntes hiánypótlásra kérte fel egy szabványos levélben.

A tapasztalatok szerint, ha egy cég hozta az iparági átlagot nyereségben vagy befizetett adóban, akkor megússza az ellenőrzéseket.

Fotó: Shutterstock

Az átlagtól eltérő cégeket tehát először a NAV írásban szólította fel az adatok ellenőrzésére, ha ilyenkor érdemben reagálnak a megkeresésre, azaz önellenőriznek és fizetnek, akkor megússzák a második körös hivatalos, ám még mindig rendkívül udvarias személyes konzultációt.

Még ez sem számít hivatalos ellenőrzésnek, hanem a meggyőzésé a főszerep, s a tapasztalatok szerint csak a harmadik körben bennmaradó cégeknél jön a formális ellenőrzés. Az adózóbarát hozzáállásra a körülmények is rákényszerítik a NAV-ot:

az elmúlt években jelentősen csökkent a revizorok száma, és egy-egy ellenőrzést 180 napon belül – a megbízólevél átadásától a határozat meghozataláig – le kell zárni, ami nem is olyan egyszerű egy multicég esetében, amelynél a számlák előkerítése több hetet vesz igénybe, ha például a könyvelést egy külföldi leányhoz szervezték ki.

A NAV sem érdekelt tehát az ellenőrzések erőltetésében, mert hiányzik az ehhez szükséges kapacitása. A cél az, hogy a cégekkel megértessék: az ő érdekük is a jogkövető magatartás.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

NAV adóellenőrzés
Kapcsolódó cikkek