Tovább növekedett a baromfihús részaránya
Közzétette a KSH a 2017-re vonatkozó élelmiszer-kínálati statisztikáját, amely szerint a vizsgált évben a lakosság számára rendelkezésre álló összes élelmiszer mennyisége fejenként 680 kilogramm, vagyis naponta majdnem két kilogramm volt. Ez az adat az előző évhez képest nem változott.
A KSH felmérése szerint a hazai felhasználás két év alatt 2, 2010-hez mérten 6,7 százalékkal bővült. A burgonya, a zöldségfélék és a gyümölcsök, továbbá a tej és tejtermékek esetében kisebb, a többi élelmiszercsoportban 2–7 százalékkal nagyobb volt a 2017-es kínálat az előző évinél. Az összes rendelkezésre álló élelmiszer több mint harmadát állati eredetű termékek (hús, hal, tej, tojás) teszik ki, ezek fogyasztható mennyisége az előző évhez képest átlagosan 1 százalékkal nőtt. A növényi termékek (liszt és rizs, burgonya, zöldségfélék és gyümölcsök, egyéb növényi eredetű élelmiszerek) mennyisége ugyanilyen mértékben csökkent. Nem változott a zsiradékok, de 4,8 százalékkal emelkedett a cukor és a méz rendelkezésre álló mennyisége. Az élelmiszer-kínálat szerkezetében a korábbi évekhez hasonlóan az összes fogyasztható élelmiszer több mint felét tették ki a zöldségfélék és a gyümölcsök, valamint a tej- és tejtermékek, további negyedét adták a cereáliák és a húsfélék.
Tovább nőtt a rendelkezésre álló hús mennyisége. Az egy főre jutó húskínálat 2017-ben 71 kilogramm volt (napi 200 gramm), öt kilogrammal több, mint 2016-ban. Ezen belül változatlanul a baromfihús aránya a legnagyobb (47 százalék), részesedése valamelyest nőtt 2016-hoz képest. Az egy főre jutó baromfihús 34 kilogramm volt, ami az előző évhez viszonyítva 3,5 kilogrammal volt több. A sertéshúskínálat egy kilogrammal nőtt éves viszonylatban, és meghaladta a 30 kilogrammot egy főre vetítve. A rendelkezésre álló marhahús egy főre jutó mennyisége változatlanul három kilogramm volt.


