Magyar gazdaság

Erős maradt a villámrajt után a gazdaság

Már látszik a német konjunktúra lanyhulásának hatása az április–júniusi magyar adatokon, ám az euróövezethez képest 4 százalékpont körüli lehet a növekedési előny.

Negyedéves bázison 1 százalék alá csökkenhetett a ennyire visszafogott ütemre 2016 óta nem volt példa – mondta a Világgazdaságnak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. A második negyedévben 0,8 százalékkal bővülhetett a az év első három hónapjához képest, a dinamika azonban mérséklődik, a negyedik negyedévben már csupán 0,5 százalékos lehet a növekedés.

Fajsúlyos lépés

Éves alapon azért még mindig fajsúlyos lépésről beszélhetünk, Virovácz Péter előrejelzése 4,5 százalékos bővüléssel számol április–júniusra, amiben jelentős szerepe van annak, hogy a vizsgált időszakban két munkanappal kevesebb volt, mint 2018-ban, így naptárhatással korrigáltan 4,8 százalékos lehetett a dinamika. A szakértő szerint az első fél évben a GDP 5 százalékkal haladhatta meg a tavalyi első hat hónapit.

Fotó: Róka László / MTVA

Magyarország továbbra is az élmezőnyébe tartozhat, 2019 első felében a növekedési előnyünk 4 százalékpont körüli lehetett, mivel az elemzői konszenzus szerint az euróövezet gazdasága 1,1 százalékkal bővülhetett – fejtette ki Virovácz Péter.

A második negyedév korai előrejelzéseinél érdemes figyelembe venni a hangulatindexeket is.

Az Európai Bizottság nemrég publikálta a gazdasági hangulatindex (Economic Sentiment Indicator, ESI) júniusi adatát, ez alapján a második negyedévben számottevően, 4,1 indexponttal, 113,1 pontra mérséklődött a gazdasági szereplők optimizmusa Magyarországon, legutóbb 2017 első negyedévében volt ennyire alacsony a mutató. Ez persze nem jelent visszaesést, a 100 pont feletti mutató továbbra is konjunktúrát jelez, mindössze az ütem mérséklődését jelezheti előre.

Az ESI negyedéves átlaga 2018 első felében érte el a csúcsát, azóta trendszerűen, lassan csökken az index. A GDP-növekedés ehhez képest három-öt negyedév csúszásban ért fel a csúcsra, így az ESI most tapasztalt csökkenése is később jelenhet meg a gazdaságban.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatják

Németország GDP Európai Bizottság Virovácz Péter gazdaság
Kapcsolódó cikkek