Magyar gazdaság

Négy éven belül lezárul a Liget Budapest projekt

Egy éven belül, jövő nyárig pedig az összes nagy beruházás kivitelezése elkezdődik, és 2022-re valamennyi épület állni fog, illetve 2023-ig meg is nyílik.

Tizenöt éven belül megtérül a turisztikai többletbevételek révén a Liget Budapest projekt beruházás ára, a fejlesztés nemzetgazdasági szinten visszahozza a befektetett közpénzeket a Városliget Zrt. vezérigazgatója, Gyorgyevics Benedek tájékoztatása szerint.

A Liget projekt megvalósításáért felelős társaság vezetője a Világgazdaságnak a KPMG hatástanulmányát idézte, amely szerint „a megújult Városliget olyan egyedi vonzerőt, új névjegyet jelent majd Magyarországnak, amely éves szinten milliós nagyságrenddel több külföldi látogatót vonz Budapestre”.

Az egymilliárd euró költségvetésű gigaberuházás keretében tervezett fejlesztések kétharmada már épül. Egy éven belül, jövő nyárig pedig az összes nagy beruházás kivitelezése elkezdődik, és 2022-re valamennyi épület állni fog, illetve 2023-ig meg is nyílik.

A Városliget Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a környék lakóingatlan-piacán már vannak jelei annak, hogy az eladók és a vásárlók is beárazták a fejlesztést. Első körben a közvetlen környezet, a VII. és a VI. kerület külső, illetve a XIV. kerületnek az Istvánmezőhöz és a Ligethez legközelebb eső része értékelődik fel – mondta Gyorgyevics Benedek. Rámutatott, hogy

ez a folyamat már kézzelfogható az Országos Restaurálási és Raktározási Központ környékén, amely eddig egy klasszikus barnamezős terület volt a vasút mellett, ám az új intézmény és a közpark kialakításának hatására máris megjelentek a környéken az ingatlanfejlesztők. Szállodák, irodaházak építése és komplex tömbrehabilitációk várhatók sétálóutcákkal, forgalomcsillapított zónákkal.

A területet 99 évre kapta vagyonkezelésbe a Városliget Zrt., ennek hatására teljesen újszerű vagyongazdálkodási szemlélet mentén a jövőbeni fenntartás kérdéseit már a tervezés szakaszában valós súllyal emelték be a beruházásba.

https://www.youtube.com/watch?v=vXeIa-K3kAg

A teljes cikk a hétfői Világgazdaságban olvasható

Liget Budapest Projekt beruházás városliget
Kapcsolódó cikkek